The Guardian a prezentat pe larg povestea de viata a poetei romance Carmen Bugan, a carei familie a fost terorizata de regimul Ceausescu in anii '80.

In 1983, dupa ani intregi de activism politic, Ion Bugan, tatal lui Carmen, a protestat in mod public impotriva regimului Ceausescu.

Vorbind despre motivatia din spatele actiunii tatalui ei, Carmen Bugan spune: "Era acum ori niciodata, era un lucru disperat. Insa el intelegea riscurile. Stia tot - despre tortura, despre faptul ca era urmarit si ca va fi pedepsit pentru convingerile lui politice. Era pregatit pentru sacrificiu".

"Nu simteam ca s-ar fi sacrificat doar pe el. Simteam ca ne-a sacrificat pe toti", a adaugat ea, dupa o scurta pauza.

Ion nu a fost ucis, insa a fost trimis la inchisoare, iar familia a intrat sub supraveghere. Pana si vecinii erau obligati sa raporteze toate miscarile lor. Tatal poetei a scapat in 1987 de inchisoare, dar supravegherea familiei s-a intensificat. La scurt timp dupa eliberare, Carmen a cerut azil politic la ambasada Statelor Unite si toata familia s-a mutat in Grand Rapids, statul Michigan, in noiembrie 1989.

Tatal ei a vrut sa se intoarca in Romania. "Revolutia era cel mai mare vis al sau si se petrecea fara el". Insa sotia si copiii au insistat pentru a ramane in America. "Eram oameni foarte obositi. Simteam ca nu mai aveam la ce sa ne intoarcem acolo", spune Carmen Bugan.

Desi Carmen continua sa vada informatori peste tot, chiar si printre membrii Guvernului actual, ea simte o dorinta puternica de a reintra in legatura cu Romania. Chiar si acum, la 23 de ani de la plecarea din tara, Carmen are doar doi prieteni apropiati din tara natala.

"Inca sunt suspicioasa. Te intrebi mereu care a fost trecutul lor - erau de partea informatorilor? Erau de partea politiei secrete?".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.