Persoanele care traiesc in mediul rural depind in mare masura de agricultura, activitate economica care nu le poate asigura un trai decent data fiind productivitatea redusa si accesul limitat la piete al agricultorilor romani.

Institutul de Economie Sociala (IES) in parteneriat cu Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii al Academiei Romane (ICCV) a lansat rezultatele primei anchete de teren reprezentative la nivel national in randul asociatiilor de fermieri si a celor de proprietari de paduri, obsti si composesorate din Romania.

In cadrul evenimentului, cercetatorii ICCV au fost subliniate urmatoarele aspecte privind situatia populatiei din mediul rural:

  • 75% traieste in conditii precare;
  • peste 36% are statut profesional de lucrator pe cont propriu;
  • 99.20% din exploatatiile agricole din Romania sunt ferme de subzistenta individuale;
  • 37% , adica peste 1 milion de cetatenti sunt lucratori familiali neremunerati, persoane care traiesc in si din gospodariile taranesti, fara a avea nicio remuneratie sub forma de salariu sau plata in natura pentru activitatea agricola desfasurata;
  • 0,80% din exploatatiile agricole (cele cu personalitate juridica) detin controlul asupra a 44% din suprafata agricola a Romaniei;
  • investitorii straini detin deja aproximativ 8% din totalul suprafetei arabile a Romaniei;
  • Romania este tara cu cele mai multe exploatatii agricole: 3,8 milioane exploatatii agricole distincte, din care cea mai mare parte cu suprafete de sub 1 ha.

Ne plangem de saracie, insa, cati dintre tineri mai MUNCESC pamantul?


In cadrul anchetei de teren au fost intervievate 794 de entitati agricole din Romania, la finalul anului 2011. Una dintre concluziile trase de pe urma acestei anchete este ca dupa aderarea la Uniunea Europeana ponderea formelor asociative agricole a scazut considerabil.

Asocierea in mediul rural a fost oprita de istorie si de ajutorul social care a transformat taranul roman in asistat social”, a spus Dl. Valeriu Popa, presedintele Asociatiei Obstilor Vrancene.

“Asociatiile agricole nu s-au dezvoltat corespunzator, in servicul membrilor - ele au fost create de investitori sau specialisti si nu contribuie corepunzator la bunastarea micului producator sau detinator de terenuri agrcole sau silvice” a subliniat Dna. Viorica Boboc, Consilier in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Citeste si: Agricultura si comertul au redus scaderea PIB-ului in primul trimestru


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.