Vizita sefului Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, nu a ramas fara ecouri. In orasul vasluian Negresti, unul dintre cele mai sarace orase din tara, toata lumea vorbeste despre cum, foarte surprins, Jonathan Scheele a asistat la fabricarea chirpicilor autohtoni, numiti mai nou, de ochii europenilor, "caramizi ecologice".
La sfarsitul vizitei pe care a intreprins-o in judetul Vaslui, seful delegatiei CE a vizitat o mica societate din orasul Negresti, care fabrica si comercializeaza chirpici si care a beneficiat de curand de 70.000 de euro de la UE. Muncitori la asociatia Bahtaleea, cativa rromi din Negresti, i-au aratat pe viu inaltului oaspete cum se realizeaza chirpicii. Jonathan Scheele se astepta sa gaseasca un utilaj care sa fabrice respectivii chirpici, botezati mai nou, in spiritul europenizarii fortate, caramizi ecologice. De aceea a ramas foarte surprins cand a vazut muncitorii tuciurii framantand de zor lutul cu mainile si picioarele. Proprietarii s-au grabit sa-i spuna oficialului ca la asociatia lor se munceste si pe timp de iarna, mai ales ca, spun ei, banii de care au beneficiat printr-un proiect finantat de UE au mers in cea mai mare parte pe renovarea unei hale de productie.

Numai ca, in realitate, nici nu poate fi vorba de munca pe timp de iarna. "Angajatii" asociatiei - care de fapt sunt beneficiari ai Legii 76/2002, abia au asteptat plecarea lui Scheele, fiindca din pricina lui au fost nevoiti sa vina la munca - au recunoscut in prezenta ziaristilor ca in perioada anotimpului rece nu muncesc la chirpici. Primarul orasului Negresti, Ioan Cozma, a declarat ca Jonathan Scheele a fost foarte incantat de proiect. A evitat insa un raspuns cand a fost intrebat daca oficialul european stia ca muncitorii sunt in realitate angajati ai primariei, platiti cu doua milioane de lei pe luna si adusi cu forta la fata locului si amenintati ca, daca sufla vreun cuvant, vor fi dati afara. Cozma nu a putut raspunde nici cum se face ca la hala in care sunt fabricati chirpicii nu se vede nici o modernizare, in timp ce birourile asociatiei Bahtaleea functioneaza intr-o cladire luxoasa.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.