Pentru ca e mai ieftin sa previi decat sa vindeci, specialistii in pneumologie sustin decizia Guvernului de a impozita tigarile

Taxa pe viciu ar putea reduce cu peste 5 la suta numarul fumatorilor, mai ales al adolescentilor si persoanelor cu venituri mici, a declarat ieri medicul Florin Mihaltan, sef de sectie la Institutul de Pneumologie, cu ocazia Zilei Nationale fara Tutun. "In tarile unde pretul unui pachet de tigari a ajuns la 5 euro (exemplu Franta, Portugalia) ponderea fumatorilor a scazut cu cinci, chiar noua la suta, mai ales in randul adolescentilor - care nu au prea multi bani - si al populatiei cu venituri reduse'', a mai spus medicul.

Autoritatile romane intentioneaza ca din 2006 sa introduca taxe de 0,50 euro pe pachetul de tigari si sume diferentiate pentru bauturile alcoolice.
Dar, pe langa taxa pe viciu, autoritatile trebuie sa fie mai active in respectarea legii privind prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun. "Desi exista o lege care sanctioneaza cu 5 milioane lei fumatul in locurile publice, nimeni nu o aplica'', a recunoscut la randul sau presedintele Agentiei Nationale Antidrog, Pavel Abraham.
Responsabile pentru aplicarea sanctiunilor sunt directiile de sanatate publica, dar probabil ca in respectivele institutii sunt prea putini angajati care sa faca astfel de controale.

Prima tigara - la 8, 10 ani

Potrivit specialistilor, tot mai multi copii fumeaza, iar intre 8 si 10 la suta dintre minori debuteaza in acest viciu chiar inainte de a implini varsta de zece ani.
Potrivit sondajelor de opinie, 33,3 la suta dintre repondentii din grupa 15-24 ani au declarat ca fumeaza, 64 la suta dintre elevii cu varsta peste 16 ani au experimentat consumul de tutun pana la aceasta varsta - cu 11 la suta mai mult fata de 1999, iar 32 la suta dintre scolari au fumat inainte de 14 ani.

Potrivit unui studiu realizat de specialistii Institutului "Marius Nasta", nici nu este greu ca viciul sa-i cuprinda pe minori, intrucat parintii, profesorii si chiar medicii cu care acestia vin in contact de mici sunt, de regula, fumatori. Peste 40 la suta dintre medicii romani sunt fumatori, in timp ce, in Europa, doar doctorii din Armenia si Georgia ii depasesc pe ai nostri, iar mai mult de jumatate dintre cadrele medii sanitare sunt fumatoare. Astfel, 51,4 la suta dintre medicii barbati, din unitatile sanitare, fumeaza zilnic, iar 38,6 la suta dintre femei aprind cel putin o tigara pe zi. De asemenea, potrivit studiului, 42 la suta dintre angajatii maternitatilor fumeaza, 70 la suta dintre acestia fiind femei.

Tutunul scurteaza viata cu opt ani

Fumatorii care fac si o boala asociata tabagismului traiesc, in medie, cu 21 de ani mai putin decat nefumatorii, iar cei care nu fac o astfel de afectiune au viata mai scurta cu opt ani comparativ cu cei care nu au consumat tutun niciodata, potrivit medicilor specialisti. ''Nu este usor sa renunti la fumat. Fumatorii trebuie sa stie, in primul rand, ca viata lor este cu 21 de ani mai scurta daca au ghinionul sa faca o boala asociata consumului de tutun si cu opt mai mica daca nu fac nici o astfel de afectiune. In plus, cele mai frecvente boli provocate de fumat sunt accidentul vascular cerebral (cei mai multi raman paralizati in urma AVC), cancer pulmonar, bronsita cronica, a adagat Mihaltan. Pot aparea cancerul de esofag, tulburari in zona genitala, impotenta, iar femeile fumatoare pot afecta grav sanatatea copilului lor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.