Social 18 Mai 2012 22:56
Romania este statul UE cu cele mai mici cheltuieli pentru sanatate din PIB, acestea ajungand - de la 5,6% din PIB in 2009, fata de media UE de 9,9% - la doar 3,7% in 2011, finantarea fiind la doua treimi din minimul necesar.

In Romania, din totalul resurselor alocate Sanatatii, 80% sunt publice, iar 20%, private. In privinta celor publice, cele mai multe (85%) sunt administrate de Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. In 2011, acestea au atins valoarea de 17,8 miliarde lei, se precizeaza intr-un studiu.

La nivelul UE, Romania este una dintre tarile cu cele mai mici cheltuieli in contul asigurarilor private de sanatate. Astfel, Romania cheltuieste cu asigurarile voluntare 0,01% din PIB, fața de media UE de 0,4% din PIB.

O alta concluzie a cercetarii este aceea ca, in ultimii doi ani, cresterea consumului de medicamente compensate si gratuite eliberate prin farmacii cu circuit deschis a fost una moderata, potrivit MEDIAFAX.

"In acest context, taxa clawback asupra producatorilor si importatorilor de medicamente, asa cum a fost modificata in 2011, este nejustificata si reprezinta exclusiv un instrument de acoperire a deficitelor fondului de asigurari de sanatate", spun autorii studiului.

Privind situatia actuala din sistemul sanitar, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a recunoscut ca trebuie gasite mai multe surse de finantare, insistand totodata pe componentele "transparenta si control" in sistem.

"In conditiile in care cheltuielile administrative reprezinta numai 1,8 la suta din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, iar casele de asigurari au peste 3.000 de angajati, dar lipsesc medicii pregatiti pentru inspectie, este greu de pus la punct un sistem de control al acestora", a mai spus ministrul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.