Ministerul Sanatatii strange 436 de milioane de euro din taxa de clawback si cea de viciu, dar nu poate justifica felul in care se folosesc acesti bani.

„Sunt bani care ar trebui alocati in functie de prioritatile pe care le are Ministerul Sanatatii. Dar cei care conduc sistemul nostru de sanatate nu stiu exact care le sunt prioritatile.

Cand vin astfel de fonduri, acestea sunt folosite pentru a «carpi» programele de sanatate destinate pacientilor cu boli cronice (HIV/SIDA, cancer, hepatita, boli rare).", a declarat Sorin Paveliu, expert in sanatate si fost membru al Comisiei pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor, pentru romanialibera.ro.

Ministerul Sanatatii a comunicat ca banii au fost utilizati pentru finantarea programelor si subprogramelor de sanatate, transferuri catre CNAS, programe privind bolile transmisibile si netransmisibile, bolile cardiovasculare, oncologice, neurologice, diabet, talasemie, transplant. Reprezentantii MS sustin ca au facut transferuri de bani „in vederea achizitionarii de aparatura medicala, pentru dotarea spitalelor si efectuarea lucrarilor de reparatii capitale".

Pe de alta parte, au refuzat sa prezinte situatia defalcat si sa arate cu precizie cat au investit in programele pentru boli transmisibile, cat in cele cardiovasculare sau de transplant. Producatorii de medicamente sunt si ei nemultumiti, deoarece banii cu care ei cotizeaza in fiecare an prin taxa de clawback nu sunt folositi pentru achizitionarea de medicamente.

[VIDEO] Criza morfinei: Seful CNAS da vina pe medici

„Se strang foarte mult bani dar nu se stie exact cum sunt alocati si pe ce baza se distribuie, iar cand vine vorba despre achizitii de aparatura degeaba se fac, pentru ca majoritatea scapa legii achizitiilor publice", este de parere economistul Liviu Voina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.