Un studiu lansat recent de Observatorul Roman de Sanatate arata ca privatizarea asigurarilor medicale ar spori inechitatea si ineficienta sistemului sanitar.

Un asemenea sistem ar necesita subventii masive din fonduri publice pentru persoanele care nu isi pot permite plata primelor de asigurare, scrie adevarul.ro.

Aflata in dezbatere publica, noua lege a Sanatatii propune instaurarea unui sistem privat de asigurari, solutie care e menita sa rezolve principalele probleme cu care se confrunta, la ora actuala, sistemul roman de sanatate: capacitatea redusa de mobilizare a fondurilor, managementul ineficient al resurselor, calitatea slaba a serviciilor si inechitatile prezente pe scara larga.

Totuși, studiul publicat de Observatorul Roman de Sanatate arata ca, odata aplicat sistemul privat de asigurari, inegalitatile de ordin material si social vor fi mult mai accentuate, iar presiunea ar pica tot pe bugetul de stat. Finantarea prin prime fixe ar duce la o redistributie substantiala a fondurilor catre populatia instarita, crescand astfel inechitatea sistemului.

„Experienta altor tari sugereaza in mod consecvent ca introducerea unui sistem privat de finantare ar crea mai multe probleme decat ar rezolva. In plus, este un proces complex si costisitor, iar succesul lui este determinat, paradoxal, tot de capacitatea de guvernare a statului. De aceea, eforturile ar trebui concentrate mai degraba pe reformarea institutionala a sectorului public", considera Nicolae Done, Vicepresedinte ORS, doctorand in economia sanatatii si politici de sanatate la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, SUA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.