In Romania, pacientii nu au mai avut acces in regim compensat la tratamente noi disponibile in Europa dupa anul 2007, ceea ce ii situeaza pe ultimul loc in clasamentul european din acest punct de vedere.

In prezent, au trecut deja mai mult de 1800 de zile din momentul in care medicamentele noi au fost aprobate, fara ca acestea sa fi ajuns inca la pacientii romani.

"Din pacate, medicamentele care au fost compensate in ultimii cinci ani in Europa nu sunt compensate si in Romania. In felul acesta, se produce un decalaj considerabil intre tratamentele disponibile pacientilor din alte tari europene si pacientii romani, dar si o limitare a drepturilor pacientilor la tratamente de ultima generatie” a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

In prezent, peste 140 de molecule si indicatii terapeutice noi asteapta sa fie introduse pe lista medicamentelor compensate din Romania. Din acestea, majoritatea sunt destinate tratarii cancerului, diabetului, afectiunilor cardiologice, antibiotice si antivirale, dar sunt si medicamente pentru pacientii care sufera de HIV/SIDA, cu afectiuni psihice, boli rare sau post-transplant.

"In Romania insa, la acest moment, afectiunile nou aparute sau cele care au evoluat sunt tratate cu medicamente vechi, ceea ce este in defavoarea pacientului. Medicamentele noi inseamna mai multe sperante pentru bolnavi, dar pentru ca sperantele sa isi gaseasca o finalitate este important ca accesul pacientilor la tratamente inovatoare sa devina prioritar pentru sistemul de sanatate romanesc”, a declarat Efthymios Papataxiarchis, vicepresedinte ARPIM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.