Refuzul de a acorda asistenta medicala incalca dreptul la viata al oamenilor. Este prima data cand Curtea Europeana a Drepturilor Omului a trebuit sa se pronunte clar in aceasta privinta.

CEDO a dat castig de cauza unui bihorean al carui tata a decedat in 2006 de cancer la rinichi, pentru care autoritatile romane nu i-au furnizat gratuit medicamentele specifice, CEDO constatand incalcarea dreptului la viata prin refuzul la asistenta medicala, relateaza romanialibera.ro.

Concret, in 10 aprilie, Curtea Europeana de la Strasbourg a constatat ca autoritatile romane in cazul lui Stefan Panaitescu (decedat in decembrie 2006-n.r.) i-au incalcat dreptul la viata, prevazut de articolul 2 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Aceasta este prima decizie in care judecatorii CEDO statueaza faptul ca lipsa asistentei medicale incalca dreptul la viata, intrucat statele care au ratificat Conventia Europene sunt obligate sa ia toate masurile pentru protejarea cetatenilor lor. Statele au obligatia nu numai sa se abtina de la a provoca moartea unei persoane, dar, de asemenea, sa ia masuri pentru a proteja vietile celor aflate sub jurisdictia lor.

Dreptul reclamantului de a obtine un tratament medical gratuit a fost in mod constant contestat de catre autoritatile din domeniul sanatatii, pentru motive, in esenta, birocratice, a stabilit CEDO.

Judecatorii europeni au decis ca Guvernul Romaniei sa-i plateasca despagubiri de 20.000 de euro lui Alexandru Panaitescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.