Studentii care nu reusesc sa ocupe un loc subventionat de stat la facultati ar putea sa plateasca taxe de scolarizare mai mari pentru anul viitor.

Ministerul Educatiei a majorat costul standard pentru fiecare student. Astfel, anul viitor finantarea va fi de 4.000 de lei, si nu de 2.600 de lei, cum era pana acum.

"Finantarea se va face pe baza de granturi la nivel de licenta. Ramane la latitudinea universitatilor sa stabileasca modul in care vor fi cheltuiti acesti bani, acestea avand posibilitatea de a scoate un numar de locuri la care studentii sa plateasca o parte din taxe, dar, asa cum spuneam, e optiunea lor. Finantarea ramane aceeasi in sensul in care Ministerul Educatiei aloca in anul acesta aceleasi sume ca in anul trecut", a declarat ministrul Catalin Baba, citat de realitatea.net.

Pentru a nu fi obligate sa reduca numarul de locuri, s-ar putea introduce forme "hibrid" de finantare. Pana acum impartirea studentilor in functie de granturi se facea doar intre studentii la "taxa" si "la buget".

"Universitatile pot imparti sumele primite, in asa fel incat un student poate beneficia de un grant complet sau unul fractionat. Spre exemplu, el plateste 1.000 de lei, universitatea, 3.000", explica ministrul Educatiei, Catalin Baba.

Noul Cod al Studentului: Ce schimbari s-au facut?

Cifrele de scolarizare pentru anul 2012 / 2013

Pentru noul an universitar, Ministerul Educatiei aloca universitatilor 45.887 de granturi de licenta, 25.426 de granturi pentru programe de masterat, 4.000 pentru rezidentiat si 1.504 pentru studiile de doctorat.

Scaderi semnificative fata de anii anteriori se inregistreaza la finantarea studiilor de masterat: sunt cu peste 10.000 de locuri mai putine. Pentru doctorat, locurile s-au diminuat cu 1.000, relateaza evz.ro.

Taxe mai mari

Schimbarea sistemului de finantare a studentilor ar putea determina cresterea taxelor de scolarizare. Unele universitati au decis deja sa mareasca taxele, exemplu fiind Academia de Studii Economice care a marit taxele pentru master si pentru doctorat pentru urmatorul an universitar.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Astfel, un an de masterat va costa 4.500 de lei, fata de 3.800 de lei, in timp ce anul de doctorat va costa 5.500 de lei, fata de 4.500 de lei cat a fost in anul scolar trecut, conform dcnews.ro.

Si sistemul de admitere va suporta schimbari majore. Un ordin al ministrului Educatiei prevede ca facultatile sa admita studenti doar pe baza de examen, eliminand astfel admiterea cu dosar. Universitatile insa au anuntat ca nu vor putea organiza o astfel de admitere pentru anul universitar 2012 / 2013, deoarece au fost anuntate prea tarziu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.