Jocurile piramidale de tip „Caritas“ au revenit pe internet. Fara sa fie bagati in seama de Politia Economica, escrocii cibernetici trimit mii de scrisori imbietoare, prin intermediul casutelor de mail, in care incearca sa-i convinga pe eventualii clienti sa arunce bani in eter si sa intre astfel in joc. Sumele investite sunt mici, de cateva zeci de mii de lei vechi, in timp ce avantajele promise jucatorilor se ridica la peste 150 milioane lei vechi, bani obtinuti in maximum trei saptamani.

Initiatorii jocului incearca sa confere un plus de credibilitate afacerii numind jocul piramidal "multiplicare" si subliniind in mod mincinos ca metoda este perfect legala. Jocurile piramidale reapar astfel in Romania, la mai bine de zece ani de cand afacerea "Caritas", dirijata de brasoveanul Ion Stoica, a facut milioane de victime printre naivii care s-au grabit sa-si investeasca economiile si sa castige, in trei luni, de opt ori mai mult. Asadar, in plina moda a inselaciunilor pe Internet, romanii s-au apucat, mai nou, de jocuri piramidale. Ofertele sunt lansate prin posta electronica, sub forma unei scrisori redactata in asa fel incat sa lase senzatia ca ar fi compozitia unui jucator extrem de multumit, imbogatit peste noapte.

"Cea mai noua metoda de facut bani pentru romani! Bani rapid si sigur pe Internet. Testati! Eu am facut 25.260.000 lei in trei saptamani!!! E randul tau!!!! Functioneaza!!!! Singurul care functioneaza cu adevarat!", sunt primele randuri menite sa-l atraga pe eventualul client in hora milionarilor virtuali. Drept urmare, viata romanului sarac si naiv se va schimba in 10 minute, luand cunostinta cu cea mai profitabila afacere din viata lui. "Poti sa faci o gramada de bani, repede si legal. Merge! E testat!", sustin capii ingineriei financiare. Dupa paragrafe intregi de elogii aduse jocului, cititorul afla, in sfarsit, care este cheia "imbogatirii". Astfel, acesta este anuntat ca, daca ravneste la 150 milioane lei, are totusi de facut o investitie modica "de numai 60.000 lei". De aici, afacerea devine ingenioasa si simplu de explicat, ca orice joc piramidal. Noul participant la joc, trebuie sa trimita cate 10.000 lei vechi sau un leu nou la sase adrese mentionate in articol si anume:

1) Iacob Silvia, Str. Cicero, Nr. 12, cod 6200, Galati, jud. Galati

2) Barbu Adrian, Str. Uzinei, bl. 3, Ap. 6, cod 550253, Sibiu

3) Olarica Alin, str. Nicolae Filimon, nr. 28, bl. 18, sc. B, ap. 63, sect. 6, Bucuresti, cod 060302

4) Balogh Robert, str. Oituz, bl. 6A, sc. A, ap 7, cod 430202, Baia Mare, jud. Maramures

5) Urseiu Adrian, Str Caporal Vasilescu Constantin, nr. 3, bl. 169, sc. 3, ap. 37, sect. 4, Bucuresti

6) Moise Felicia Georgeta, Sos. Mihai Bravu 64-88 bl. P7, sc. 3 ap. 95, sect. 2 Bucuresti, cod 021329.

Teapa in trei acte

Escrocii nu se multumesc doar sa fure victimei un leu, dar ii dau si indicatii despre cum sa puna banii in plicuri in asa fel incat sa nu se vada prin hartia subtire si sa fie "furati" de angajatii Postei. Astfel, cu gandurile zburate prin magazinele de lux, jucatorii fac primul pas indicat in scrisoare si impaturesc cu grija bancnota intr-o foaie de hartie, cu mentiunea "M-am logat la lista ta", plus adresa exacta unde urmeaza sa primeasca bani.

Apoi, la al doilea pas, pentru a deveni milionar in trei saptamani, jucatorul entuziast sterge primul nume de pe lista celor carora tocmai le-a trimis cate 10.000 lei vechi si se trece el in coada sirului de nume. Apoi, potrivit celor care administreaza afacerea, proaspatul platitor urmeaza sa primeasca primii bani, prin posta, intr-un interval de sapte zile.

Drept urmare, la distanta de o saptamana, acesta ar urma sa se pomeneasca cu 370.000 lei, la sfarsitul celei de-a doua 1.090.000 lei, iar la capatul celor trei saptamani ar fi fericitul posesor al sumei de fix 25.470.000 lei! La pasul cu numarul trei, proaspata victima este obligata sa publice anuntul de 200 de ori, pe cat mai multe forum-uri de genul "newsgroup", convins fiind ca publicarea in mai multe locuri a mesajului ii va aduce mai multi bani, iar averea lui va capata proportii de neimaginat.

In final, noul participant la jocul piramidal primeste si un sfat care depaseste limitele batjocurei: "Daca vrei, poti sa iti inchiriezi o casuta postala din cauza numarului mare de scrisori pe care le vei primi!", este sfatul prietenos al noilor parteneri de afaceri. Potrivit specialistilor, altfel stau lucrurile, in sensul ca banii promisi nu se intorc niciodata, si mai ales sub forma unei avalanse de bancnote de un leu sau zece mii. Practic, casutele postale indicate in anunt sunt supravegheate de initiatorii jocului, care se multumesc sa rupa plicurile si sa bage banii in buzunar.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.