Placerea de a spune bancuri cu blonde, politisti, ardeleni, olteni, moldoveni sau rromi poate costa milioane.

Persoanele care se simt lezate si discriminate in urma unui asemenea banc au posibilitatea de a da in judecata "glumetul". Desi a intrat in vigoare de la sfarsitul anului 2000, ordonanta privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare nu este cunoscuta de foarte multi romani sau nimeni nu a fost interesat sa o puna in practica. Nici o reclamatie de acest gen nu s-a inregistrat pana acum la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

Un banc sau o gluma nevinovata te poate aduce la tribunal. Ordonanta nr. 137/2000, cu toate modificarile si completarile ulterioare, prevede ca toti cei care se simt lezati din cauza religiei, a etniei, a culorii pielii sau a nationalitatii pot face reclamatie si pot solicita daune morale. "Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, daca fapta nu intra sub incidenta legii penale, orice comportament manifestat in public, avand caracter de propaganda nationalist-sovina, de instigare la ura rasiala sau nationala, ori acel comportament care are ca scop sau vizeaza atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptat impotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunitati si legat de apartenenta acestora la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala a acestuia" - se arata in articolul 19 al Legii nr. 48/2002, care aproba Ordonanta 137.

Glumele sunt periculoase

Fie ca romanii au un simt al umorului bine pus la punct, fie pentru ca nu cunosc foarte bine legislatia, nici o persoana nu a cerut pana acum daune morale in instanta. Conform reprezentantilor CNCD, de patru ani de cand a luat fiinta consiliul, nu au fost formulate reclamatii privind discriminarea in urma bancurilor sau a glumelor.

Cat costa un banc spus in prezenta "suparaciosilor"? Legea 48/2002 prevede amenzi usturatoare pentru cei care aduc prejudicii morale celor din jur. Sanctiunile contraventionale variaza intre 2.000.000 de lei si 20.000.000 de lei daca discriminarea vizeaza o persoana fizica. In cazul in care se refera la un grup sau la o comunitate, amenda variaza intre 4.000.000 si 40.000.000 de lei.

Discriminatii anului 2005

Pentru alte situatii mai mult sau mai putin intemeiate, anul acesta s-au inregistrat peste 300 de petitii la CNCD, dintre care s-au solutionat 129, restul fiind in curs de investigare. Numai 32 de persoane fizice si juridice s-au ales fie cu avertisment, fie cu amenda de la 5 la 40 de milioane de lei, iar asta pentru ca si-au discriminat semenii pe criterii de varsta, convingeri, orientare sexuala, limba sau religie. Absolut toti cei sanctionati au atacat in instanta decizia CNCD. Conform statisticii, la nivel national, cea mai discriminata categorie se considera a fi rromii, peste 70 de persoane depunand reclamatii in acest sens, pe locul doi situandu-se minoritatile. Conform surselor din cadrul CNCD, solutionarea unei petitii de discriminare dureaza 2-3 luni. Iar asta pentru ca persoanele care comit fapta de discriminare sunt greu de gasit sau raspund cu intarziere, este nevoie de martori, iar cei care semnaleaza fapta nu mai revin cu informatii. Situatia discriminarilor se mentine la acelasi nivel cu anul trecut, cand, din cele peste 200 de cazuri solutionate, 31 de persoane au fost sanctionate cu amenda sau avertisment.

Drepturile vanzatorului, aparate de lege

Cazuri de evidenta discriminare pe criteriu de sex intalnim la tot pasul, in vitrinele magazinelor care anunta "Angajam vanzatoare". Nu si "vanzator", astfel, se pare ca aceasta meserie este predestinata numai femeilor. Daca totusi o persoana de sex masculin doreste sa lucreze in spatele tejghelei dar nimeni nu-l primeste poate sa depuna autoritatilor competente o plangere si sa primeasca milioane drept daune morale. Patroana unui magazin alimentar pe vitrina caruia era postat anuntul cu pricina sustine ca prefera femeile pentru ca sunt mai ordonate si pastreaza mai bine curatenia. "Din experienta spun ca femeile sunt mai sensibile decat barbatii la acest capitol. Si atata vreme cat eu am facut o investitie si vreau sa-mi mearga afacerea, cred ca am dreptul sa aleg pe cine vreau", se justifica patroana. Nici reclamatii de acest gen nu s-au inregistrat in 2005 la CNCD.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.