Cat de atractive sunt bibliotecile publice pentru romani? Ce-i face pe romani sa mearga la biblioteca si cati dintre noi au pus mana pe o carte in ultima vreme?

Conform unui studiu national efectuat in cadrul programului Biblionet in bibliotecile publice din Romania, aflam ca 275 mii de romani au intrat pentru prima data pe Internet datorita noului serviciu oferit de biblioteca, in timp ce peste 7 milioane de vizite au fost inregistrate la bibliotecile publice pentru tocmai pentru utilizarea computerelor si a internetului.

De asemenea, pentru utilizatorii bibliotecilor publice, internetul este principala sursa de informare spre deosebire de non-utilizatori unde principalul canal este TV. Aproape 28% dintre respondentii care nu merg la biblioteca au afirmat ca petrec zilnic peste 3 ore in fata TV.

In ceea ce priveste segmentul de utilizatori ai serviciilor bibliotecilor publice se constata o crestere a duratei folosirii internetului. Profilul conturat este pentru consumatorul cotidian de internet: cu precadere tanar, intre 15 – 34 de ani, absolvent de universitate, locuitor in urbanul de peste 200.000 de locuitori. Cei care afirma ca nu au accesat niciodata internetul sunt majoritar persoanele de peste 55 de ani, fara scoala sau cu studii elementare, rezidenti in mediul rural.

  • Ingrijorator de multi romani nu pun mana pe o carte

- Numarul persoanelor care trec pragul unei biblioteci a crescut cu 50% in comunitatile mici (sub 15.000 de locuitori).
- Cetatenii romani care utilizeaza calculatoarele si internetul de la biblioteca publica cauta pe internet informatii legate de: educatie, piata muncii, comunicare cu prietenii sau rudele din tara sau din strainatate, rezolvarea unei probleme medicale.
- Peste 10% au declarat ca o data ce trec pragul bibliotecii, folosesc si alte servicii (carti, ziare, informatii utile)
- Peste 50% dintre respondentii non-utilizatori nu stiu ce schimbari au avut loc in cadrul bibliotecilor publice (acces la internet, fond de carte)
- Peste 30% spun insa ca s-ar duce la biblioteca pentru o problema specifica.
- Aproape un sfert dintre romani spun ca nu merg la biblioteca din lipsa de timp, pe locul doi situandu-se lipsa de interes sau de placere privind cititul.
- Totodata, respondentii care nu folosesc serviciile bibliotecii au indicat o medie de 80 de carti in gospodarie in afara de ziare si reviste. Cu toate acestea, frecventa de lectura este scazuta, 42% dintre respondenti indicand ca citesc o data pe an sau chiar niciodata.
- Peste 35% dintre respondenti au declarat ca ar reveni la biblioteca daca se dezvolta serviciul de acces la calculatoare si daca se imbunatatesc conditiile spatiilor destinate utilizatorilor
- Din perspectiva informatiilor pe care si-ar dori sa le regaseasca in biblioteca, respondentii au indicat atat in mediul urban cat si rural in primul rand cresterea numarului de carti in cadrul bibliotecii, in mod specific carti mai noi, carti de specialitate, cresterea numarului de calculatoare pus la dispozitie.
Citeste si:
Andreea Tonciu a dat cărțile pe față. Își editează toate pozele de...
Andreea Tonciu a dat cărțile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.