Apropierea sarbatorilor de iarna transforma traditia bradului de Craciun intr-una dintre cele mai banoase afaceri. Cumpararea brazilor la preturi mici si vanzarea acestora apoi in piete la preturi "de lux", este una dintre cele mai raspandite practici. Achizitionarea directa de la ocolul silvic este de departe mult mai avantajoasa, deoarece nu include adaosul comercial. Pe piata libera, pretul va fi stabilit in functie de cerere si oferta.

Chiar daca bradul pleaca de la ocolul silvic cu un pret minim de aproximativ 15 lei noi, el se poate vinde la pret dublu sau chiar triplu. Pentru acest an, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva va scoate la vanzare, incepand cu a doua jumatate a lunii decembrie, aproximativ 100.000 de pomi de Caciun, in cea mai mare parte brazi. "Efectivul de pomi de iarna este in scadere fata de anul trecut, cand au fost scosi la vanzare 100.000 de brazi si 20.000 de molizi. Punem acest fapt pe seama retrocedarii unor suprafete foarte mari din fondul forestier", a declarat Ion Machedon, seful Biroului de presa din cadrul Romsilva. Cifra exacta a pomilor de Craciun care vor putea fi cumparati va fi aflata dupa sedinta Consiliului de Administratie al Regiei, de la sfarsitul lunii noiembrie. Este insa evident ca oferta de brazi de la stat este insuficienta, in raport cu cererea, in conditiile in care, la nivel national exista aproximativ 7,5 milioane de gospodarii, conform estimarilor Institutului National de Statistica.

De aceea, este foarte probabil ca pretul unui brad natural sa creasca foarte mult in acest an, la valori de peste 100 de lei exemplarul. Totodata, e posibil sa ia amploare comertul cu brazi obtinuti din taieri ilegale.

Autoritatile insa nu sunt de aceeasi parere. "Aceasta situatie va permite dezvoltarea business-ului cu pomi de Craciun, in conditii legale. Dupa cum s-a vazut in anii anteriori, numarul de brazi scosi la vanzare a scazut tot mai mult. Dar acest lucru a permis intrarea puternica pe piata a ofertelor de import din Germania, Olanda, Austria", crede Ion Machedon, de la Romsilva. Insa, spre deosebire de preturile mici practicate la vanzarea pomilor de iarna din fondurile forestiere autohtone, anul trecut de pana in 400.000 lei vechi, cei din import costa foarte mult. Pretul unui pom de iarna de acest fel ajungea anul trecut si la 5 milioane lei vechi, in functie de marime.

Masuri sporite pentru diminuarea infractiunilor

Pentru anul acesta, autoritatile vor intari controalele pentru depistarea hotilor de brazi. In cursul lunii octombrie, conducerea RNP Romsilva, impreuna cu conducerile Inspectoratului General al Politiei Romane si Jandarmeriei Romane a elaborat un program comun de actiune si un protocol de colaborare, pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii in domeniul silvic. Prin aceste programe, directiile si ocoalele silvice au cadrul institutional creat pentru desfasurarea de actiuni comune, in special pentru controlul circulatiei si comercializarii materialelor lemnoase si a pomilor de Craciun.

Tot pe aceasta linie se inscrie si protocolul incheiat de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale cu Imprimeria Nationala, in cursul lunii august, prin care se prevede imbunatatirea securizarii si secretizarii documentelor cu regim special, care include si sigiliile crotalii pentru pomii de Craciun. Protocolul prevede, de asemenea, ca tiparirea si distribuirea acestor documente sa se faca numai cu avizul Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic si Vanatoare.

Pentru prima data, in acest an, s-a incheiat protocolul de colaborare dintre RNP- Romsilva si Jandarmeria Romana, pentru acordarea sprijinului de catre jandarmi in actiunile desfasurate de personalul silvic, pentru depistarea si sanctionarea faptelor ilegale in legatura cu padurea.

In anul 2004 au fost controlate 32.278 vehicule, s-au confiscat 16.243 pomi de Craciun si 2.559 metri cubi de material lemnos. Potrivit datelor oferite de RNP Romsilva, in cadrul acestor actiuni s-au constatat 190 infractiuni si 1.520 contraventii, pentru care s-au aplicat amenzi in valoare de peste noua miliarde lei.

Brazii negri sunt la moda

Tendintele in materie de vanzari pentru pomi de iarna variaza de la an la an. Daca anul trecut o crestere semnificativa era inregistrata la cumpararea brazilor in ghiveci, care ofereau posibilitatea plantarii acestora, o data cu terminarea sarbatorilor, anul acesta o crestere importanta o vor avea bradutii artificiali de alte culori decat cea traditionala. Negrul este culoarea la moda pentru bradul de Craciun, sustin reprezentantii unui important magazin londonez, potrivit agentiei Sky News. In Marea Britanie, brazii negri sunt comercializati la un pret de 90 lire sterline si sunt cu mult mai inalti decat brazii artificiali albi, aurii sau verzi. Lansarea pe piata a brazilor negri vine la 30 de ani de la aparitia in magazine a primilor brazi artificiali. "Regina Victoria a lansat moda brazilor de Craciun in Marea Britanie, in urma cu aproape 200 de ani", a declarat un alt angajat al magazinului. Magazinul estimeaza ca va vinde toti brazii de Craciun de culoare neagra in urmatoarele trei saptamani.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.