Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, vrea sa creasca veniturile medicilor de familie prin majorarea cu aproximativ 15% a sumelor acordate pentru fiecare persoana inscrisa pe lista acestora, in acest sens avand discutii cu conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

"Purtam discutii pentru cresterea valorii punctului per capita la medicii de familie, in limitele bugetare. Ar fi vorba despre o crestere de 15 la suta a valorii punctului acordat medicilor de familie pentru fiecare persoana inscrisa pe listele lor", a declarat ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau. In prezent, valoarea punctului per capita acordat medicilor de familie este de trei la suta.

De asemenea, ministrul Sanatatii sustine ideea potrivit careia bolnavii cronici pot beneficia de medicamente compensate chiar daca nu au fost programati, propunere care se regaseste in proiectul privind Normele Contractului cadru pe 2012 privind acordarea asistentei medicale.

"Pana in prezent, pacientii cronici care nu reuseau sa se prezinte in cabinetul medicului de familie la data programata si care refuzau reprogramarea din diverse ratiuni erau nevoiti sa plateasca contravaloarea serviciilor medicale si nu puteau beneficia de prescriptii medicale in regim compensat. Am solicitat reprezentantilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa modifice aceasta prevedere, astfel incat pacientii cronici sa poata beneficia de medicamente compensate chiar in lipsa unei programari", a spus ministrul Sanatatii, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit proiectului CNAS supus dezbaterii publice pe site-ul institutiei, medicii de familie si cei din ambulatoriu de specialitate au dreptul sa incaseze contravaloarea serviciilor medicale la cerere, inclusiv pentru situatiile programabile, daca pacientii solicita efectuarea serviciilor inaintea datei programate. In aceste situatii, medicii de familie nu vor elibera bilete de trimitere sau prescriptii medicale utilizate in sistemul de asigurari sociale de sanatate si decontate de casele de asigurari de sanatate.

Prin exceptie de la aceasta prevedere, medicii de familie vor putea elibera prescriptii medicale utilizate in sistemul de asigurari sociale de sanatate si decontate de casele de asigurari de sanatate numai pentru asiguratii cu boli cronice de pe listele proprii pentru tratamentul respectivelor afectiuni cronice, potrivit proiectului de ordin al CNAS.

Citeste si:
Epidemie de rujeolă la nivel național! Măsurile impuse pentru...
Epidemie de rujeolă la nivel...

"Bolnavul cronic primeste tratament odata la trei luni, este greu de crezut ca in acest interval nu poate fi programat. Daca insa pacientul cronic care nu este urgenta vrea sa fie consultat fara programare, atunci va plati consultatia. Contravaloarea acestui servicu va fi stabilita de catre medicii de familie sau de catre specialisti'', a declarat directorul general al CNAS, Dorin Ionescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.