Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) explica motivele pentru care Mundipharma a luat decizia care a dus la declansarea crizei de morfina in Romania.

Medicamentele morfinice vor fi si in continuare la dispozitia medicilor si pacientilor, desi au existat unele discontinuitati in aprovizionare, dupa ce la sfarsitul anului trecut Mundipharma a decis restrangerea activitatii de reprezentare directa in Romania, au spus reprezentantii ARPIM.

"La sfarsitul anului trecut, Mundipharma a luat decizia de a-si restrange activitatea de reprezentare directa in Romania, precum si de a cauta o noua alternativa de business pe plan local. In acest context, este important de retinut ca, desi au existat unele discontinuitati in aprovizionare, produsele Mundipharma vor fi si in continuare la dispozitia medicilor si a pacientilor romani", se arata in comunicatul citat de MEDIAFAX.

ARPIM reitereaza faptul ca taxa clawback, cumulata cu celelalte masuri de austeritate - neactualizarea integrala a listei medicamentelor compensate din 2008, termenele de plata foarte lungi, cel mai mic pret la medicamente din intreaga Europa, referentierea pe clase terapeutice - "creaza un mediu economic si investitional impredictibil si extrem de dificil".

Guvernul a hotarat in sedinta speciala de joi sa aloce 750.000 de lei din fondul de rezerva al statului pentru a fi reluate importurile de morfina, indispensabilul medicament in terapia durerii bolnavilor de cancer. Lucian Duta, seful Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a declarat ca medicii sunt vinovati si ei pentru lipsa de opinoide oncologice din tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.