Studiul-diagnostic privind situatia abandonului scolar si parasirea timpurie a scolii in mediul rural reveleaza motivele pentru care copiii nu isi continua educatia.

Problemele in familie si lipsurile materiale sunt printre cele mai frecvente cauze ale abandonului scolar in mediul rural arata studiul realizat in 42 de comunitati rurale in care abandonul scolar are o incidenta ridicata, selectate din judetele: Braila, Buzau, Calarasi, Harghita, Neamt, Prahova si Suceava.

Apartenenta la o familie dezorganizata, lipsa de educatie a parintilor, neglijenta acestora, lipsa unui loc de munca sau consumul excesiv de alcool sunt dificultati din familie cu impact important asupra parcursului scolar al unui copil.

Copiii proveniti din astfel de medii tind sa urmeze modelele oferite de parinti si conceptiile acestora, conform carora educatia nu este o prioritate, iar frecventarea scolii nu sporeste sansele unui viitor mai bun.

Saracia este o alta cauza pentru abandonul scolar. Copiii nu isi permit sa mearga la scoala sau sunt nevoiti sa contribuie la veniturile familiei de la o varsta timpurie. In cazul familiilor cu multi copii, adeseori fratii mai mari sunt nevoiti sa aiba grija de cei mai mici sau sa se ocupe de gospodarie, in timp ce parintii muncesc. Fetele sunt cele care renunta mai des la scoala din acest motiv.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.