Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu sustine ca ''feudalii'' din sistemul sanitar se opun punerii in practica a pachetului legislativ promovat de el. Totodata, acesta declara ca directorii de spitale, care sunt si politicieni, au obtinut bugete mari pentru unitatile spitalicesti pe care le conduc prin ''interventii politice''.

In replica, Sorin Oprescu spune ca, de fapt, ministrul Sanatatii sugereaza ca se lupta cu "balaurulmafiotic al sistemului"incercand sa ascunda problema subfinantarii si a nepasarii cronice, in spatele unor afirmatii fara acoperire. In acelasi timp, unii dintre reprezentantii PNL il sfatuiesc pe Nicolaescu sa ascultesi sfaturile celor din jur.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, este decis sa lupte cu grupurile de interese din Parlament si cu ''feudalii'' din sistemul sanitar pentru a-si pune in practica pachetul legislativ aflat, la ora actuala, in dezbatere publica. Acesta ii ataca dur pe cei care ''nu doresc reforma in Sanatate din cauza ca li se inchide robinetul banilor publici''. Totodata, Nicolaescu nu-i iarta nici pe politicienii care sunt si directori de spitale. Despre acestia, el afirma ca si-au obtinut bugetele pentru spitalele pe care le conduc prin interventii politice.

Din pacate, dupa cum ii atrag atentia si reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania, ministrul Sanatatii a uitat ca, in primul rand, in pachetul legislativ pe care il promoveaza, sa puna interesul pacientului. Pe de alta parte, ministrul Sanatatii declara ca pachetul sau legislativ este sprijinit de cadrele medicale din teritoriu: ''Pachetul legislativ a fost bine primit in toate locurile din tara in care l-am prezentat si am simtit ca personalul medical cu care am stat de vorba nu are nici un cuvant de spus in fata feudalilor. Acesti feudali sunt cei care nu doresc aceasta reforma''.

In acelasi timp, intr-un interviu acordat Mediafax, ministrul Nicolaescu sustine ca a observat la medici un lucru mai ciudat: ''De cele mai multe ori au impresia ca numai ei detin monopolul adevarului si ca numai ei stiu ce e bine si ce e rau pentru sistem. Eu cred ca, dimpotriva, ei sunt cei care sunt cei mai subiectivi in a aprecia daca sistemul este bun sau rau''. Intrebat fiind daca daca ar putea ''accepta ideea ca un preot, dupa cum spunea doctorul Sorin Oprescu, sa conduca un spital, daca se va inscrie la concurs'', ministrul Sanatatii a raspuns: ''Dupa parerea mea este un politicianism ieftin si de mahala. Eu asa ceva nu pot sa accept. Daca dumnealui isi permite sa vorbeasca asa, e problema dumnealui si o sa fie criticat sau acceptat de unii sau de altii. Eu va spun in felul urmator: noi aici vorbim de manageri si vorbim de management. Daca un director de spitale ca Sorin Oprescu isi permite sa bagatelizeze activitatea unui manager, in asemenea masura, e problema lui si chiar dovedeste ca nu trebuie sa mai fie director de spitale, pentru ca nu-si respecta functia pe care o are''.

Chiar si unii dintre colegii de partid al lui Eugen Nicolaescu considera ca acesta trebuie sa asculte si sfaturile celor din jur. Deputatul PNL Cristian Busoi este de parere ca ''ministrul Sanatatii este un om cu bune intentii, dar nu are experienta necesara in sistemul sanitar si, de aceea, trebuie sa se lase sprijinit atat de colegii de partid, cat si de cei care activeaza in sistem''.

''Adevarul este din ce in ce mai delicat. Suntem colegi de partid si nu vreau sa intram in polemica, dar Eugen Nicolaescu are dreptate sa-i atace pe unii directori, caci, la ora actuala, legea ii face de neatins. Am constituit o Comisie de Sanatate in cadrul Consiliului Reprezentantilor Nationali PNL si vom incepe discutiile in scurt timp. In aceasta comisie se va discuta despre toate problemele din Sanatate. Ar fi fost mult mai bine ca aceasta comisie sa fi fost constituita inainte ca Nicolaescu sa promoveze pachetul legislativ... Oricum, Legea farmaciei si Legea asigurarilor trebuie trecute prin Parlament'', ne-a declarat deputatul Cristian Busoi.
La randul sau, Mircea Cinteza, fost ministru al Sanatatii si actual presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, nu a dorit sa comenteze declaratia ministrului Nicolaescu potrivit careia ''feudalii din Sanatate se opun reformei sanitare''.

El spera sa nu se declanseze un conflict intre corpul medical si ministrul Sanatatii: ''Speram ca astazi Eugen Nicolaescu sa vina la intalnirea cu reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania. Nu vrem sa se mai intample ca la intalnirile anterioare cand acesta a lipsit''. De asemenea, Florian Popa, presedintele Asociatiei Spitalelor din Romania afirma ca limbajul folosit de ministrul Sanatatii este indreptat impotriva medicilor: ''Nicolaescu ar fi trebuit sa aseze in centrul pachetului legislativ interesul pacientului. Acest lucru nu s-a intamplat, el preferand sa atace medicii prin limbajul folosit''.

Peste 200 de spitale ar trebui inchise

Fostul ministru al Sanatatii, Baranyi Francisc, spune ca din cauza infrastructurii care lasa de dorit mai mult de o treime din spitale ar trebui inchise.
''La ora actuala, peste 200 din cele aproape 530 de spitale trebuie inchise din cauza ca nu fac altceva decat sa inghita bani. O alta solutie ar fi privatizarea acestor unitati spitalicesti", a declarat Baranyi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.