Preferi un bradut natural, cu miros si cetina naturala sau unul artificial? Descopera care sunt dezavantajele bradului din plastic.

  • Ce alegem: Bradul natural versus bradul artificial?

Spre deosebire de alte plante, coniferele nu isi pierd frunzele (acele) in timpul sezonului rece, ceea ce face ca procesul de fotosinteza sa fie unul cotinuu. Pe tot parcursul vietii lor in pepiniere brazii ocupa asadar un rol important in reglarea nivelului oxigenului din atmosfera si sustinerea ecosistemelor locale. Fiecare pom in parte primeste ingrijire speciala si are coroana dirijata astfel incat aceasta sa creasca simetrica si bogata. La finalul vietii lor ca si pomi de Craciun, brazii de dimensiuni medii si mari comercializati de Magazinul de Brazi sunt recuperati de la clienti pentru a-i transforma in masa lemnoasa care ajunge in aziluri sau centre de oameni nevoiasi ca si bricheti pentru incalzirea sobelor.

  • Care sunt dezavantajele bradului artificial?

Multe persoane nu doresc insa sa incurajeze taierea unui pom, asadar din vinovatie achizitioneaza unul artificial, fara sa ia in calcul intreg ciclul de viata al unui astfel de produs. Productia brazilor artificiali implica utilizarea unor resurse neregenerabile (plastic si metal) intr-un proces care genereaza cantitati considerabile de dioxid de carbon. Mai mult, prezenta sa in casa poate reprezenta un pericol deoarece este un produs puternic inflamabil. In plus, in ciuda faptului ca acest tip de produs poate fi folosit timp de mai multe sezoane, debarasarea de el poate fi mai mult decat problematica. Fiind impletit din sarma si PVC, bradul artificial nu este biodegradabil si nu poate fi reciclat, fiind de obicei respins de catre statiile de colectare selectiva a deseurilor. Majoritatea ajung asadar in gropile de gunoi comune, unde sunt incinerati impreuna cu alte deseuri, proces care la randul sau elibereaza substante daunatoare in amosfera. In cazul in care nu este ars, bradul artificial persista multe decade pana la degradare completa.

  • Bradul taiat si bradul in ghiveci

Din punct de vedere ecologic opozitia aceasta este o falsa dilema, cele doua categorii indeplinind aproape in egala masura criteriul unei alegeri responsabile. Brazii taiati comercializati de Magazinul de Brazi provin din pepiniere private, in care brazii sunt ingrijiti special si adusi la maturitate cu cea mai mare grija. Sunt dealtfel crescuti special pentru a deveni pomii perfecti de Craciun si nu provin din taieri ilegale sau defrisarile despre care se vorbeste in presa. Mai mult, fiecare pom care este "recoltat" pentru comercializare (fie prin taiere fie prin plasarea sa intr-un ghiveci) este inlocuit imediat cu un puiet tanar, astfel incat cifra de pomi plantati fie ramane constanta fie este progresiv in crestere.

Fiecare brad in ghiveci este un absolvent al Scolii de Radacina – titlul reprezentand totalitatea proceselor migaloase de acomodare in plantatii, rotiri si mutari in diverse containere, grija si devotamentul cu care sunt tratati de catre ingrijitori, anii de munca dedicati special pentru a-i creste si pentru a-i pune la dispozitia celor care doresc sa aiba in casele, gradinile si vietile lor ceva cu adevarat deosebit. Brazii in ghiveci cu Scoala de Radacina sunt renumiti pentru rata mare de supravietuire (peste 95 % in aproape orice tip de sol) dar si pentru calitatea exceptionala a trunchiului si a frunzelor. Scoala de Radacina i-a "educat" sa fie extraordinari, dragalasi si primitori din orice unghi ar fi priviti, dar mai ales i-a pregatit pentru adaptare si supravietuire.

Citeste si:
O celulă teroristă islamistă a planificat atacuri asupra...
O celulă teroristă islamistă...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.