Poeta, publicista si militanta pentru reunirea Basarabiei cu Romania s-a stins din viata in aceasta dimineata la Chisinau, la varsta de 62 de ani.

Leonida Lari suferea de cancer mamar, de mai multa vreme. Rudele apropiate ale scriitoare, citate de Pro TV, au spus ca si mama Leonidei Lari a decedat cu putin timp in urma, fapt care ar fi putut agrava boala de care suferea, relateaza adevarul.ro.

  • Cine a fost Leonida Lari?

Leonida Lari a semnat 24 de volume de poezie si proza, dar este cunoscuta si pentru traducerile din marea poezie universala.
Aceasta a fost unul dintre liderii Miscarii de emancipare nationala din Basarabia in anii 1988-1991, relateaza Realitatea.net.

Leonida Lari s-a nascut la 25 octombrie 1949 in satul Buruceni, raionul Balti, din Republica Moldova.

A fost deputat in Sovietul Suprem al URSS (1988-1990) și membru al Biroului Permanent al Frontului Popular din Republica Moldova intre 1990 și 1992. Intre 1990 si 1997 a stat in fruntea Ligii Crestin Democrate a Femeilor din Moldova.

Ea a avut trei mandate de deputat in Parlamentul Romaniei, intrand pe listele Partidului Romania Mare in 1996, 2000 si 2004. Ulterior, in 2005, a demisionat din PRM, motivand ca prefera "libertatea de a gandi si de a actiona" si "un limbajul civilizat chiar fata de adversarii politici", informeaza Pro TV Chisinau, citat de MEDIAFAX.

Doi ani mai tarziu, Leonida Lari si-a depus cererea de inscriere in Partidul Popular Crestin-Democrat (PNTCD), scria presa romaneasca la acea vreme.

Leonida Lari era membra a Uniunii Scriitorilor din Romania - Asociatia Scriitorilor Bucuresti si a fost distinsa de Academia Romana cu premiul pentru poezie "Mihai Eminescu".

A primit titlul de Cetatean de onoare al orasului Bacau, precum si pe cel de Cavaler al Ordinului Republicii Moldova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.