Amnesty International someaza autoritatile romane sa redeschida ancheta asupra inchisorilor secrete CIA.

In urma dezvaluirilor recente facute de Associated Press si cotidianul nemtesc ARD, organizatia Amnesty International cere autoritatilor romanesti sa dezvaluie lumii adevarul despre inchisorile secrete pe care CIA le-a administrat pe teritoriul Romaniei.

"Timp de mai multi ani am solicitat guvernului Romaniei sa explice pe larg implicarea sa in programele de detentie ale CIA. Autoritatile romanesti ar trebui sa raspunda acestor acuzatii conform carora un centru de detentie ar fi existat in tara si ca mai multi oameni au fost interogati acolo. Nu ne mai multumim cu simple negari”, explica intr-un comunicat Nicola Duckworth, directorul Amnesty Intenational pentru regiunea Europa si Asia Centrala.

Romania a fost identificata din anul 2005 ca o posibila gazda pentr un centru de detentie CIA, fiind vorba chiar de rapoarte ale Consiliului Europei care sa confirme acest lucru. In 2007, o ancheta interna a guvernului Romaniei a concluzionat ca nu exista „dovezi” care sa indice existenta inchisorilor secrete.

Associated Press si televiziunea germana ARD au anuntat saptamana aceasta ca au descoperit cladirea unde ar fi functionat o inchisoare CIA in Bucuresti. Este vorba despre cladirea unde in prezent se afla Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS), pe strada Mures, nr. 4, in sectorul 1 al Capitalei.

„Romania trebuie sa inceapa o ancheta independenta si amanuntita avand in vederea recentelor descoperiri. Publicul a primit prea multe informatii pe alte canale pentru a se amana ancheta oficiala. Daca Romania continua sa refuze sa investigheze rolul sau in programele CIA de detentie, atunci violeaza angajamentele pe care si le-a asumat fata de respectarea drepturilor omului”, a concluzionat Duckworth.

Amnesty International este o organizatie activista, laureata a premiului Nobel pentru Pace, cu peste 3 milioane de voluntari in 150 de tari. Scopul oganizatiei este combaterea abuzurilor politice si protejarea oamenilor acolo unde dreptatea, libertatea si demnitatea le sunt amenintate.

Citeste si:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei
Guvernul propune majorarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.