Legea pentru modificarea si completarea Legii Arhivelor Nationale 16/1996 este neconstitutionala, intrucat a fost adoptata cu incalcarea principiului bicameralismulu.

"Curtea Constitutionala, in unanimitate, a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea Legii Arhivelor Nationale 16/1996 este neconstitutionala, intrucat a fost adoptata cu incalcarea principiului bicameralismului, prevazut la art.61 alin.(2) din legea fundamentala", informeaza CC.

Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit MEDIAFAX.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.

Camera Deputatilor a adoptat, in 8 noiembrie, proiectul Legii Arhivelor Nationale care prevede ca documentele din Arhivele Nationale predate in custodie sau preluate in mod abuziv de la cultele religioase vor putea fi retrase din administrarea Fondului Arhivistic National al Romaniei.

Proiectul a fost adoptat cu 127 voturi "pentru", 117 voturi "impotriva" si patru abtineri, iar opozitia a criticat acest proiect de lege.

UDMR a propus un amendament care a fost adoptat de plen si care prevede ca documentele care fac parte din Fondul Arhivistic National al Romaniei odata intrate, potrivit legii, in depozitele Arhivelor Nationale si/sau ale serviciilor judetene ale Arhivelor Nationale, nu mai pot fi retrase din administrarea acestora, cu exceptia celor predate in custodie sau preluate in mod abuziv de la cultele religioase.

O alta prevedere a proiectului de lege arata ca documentele din Arhivele Nationale pot fi restituite numai daca exista conditiile necesare si numai dupa executarea unui microfilm pentru fiecare document ce urmeaza a fi predat, microfilm ce va ramane in administrarea Arhivelor Nationale Romane.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Deputatii din opozitie au sustinut ca, prin modificarile aduse legii arhivelor, documentele care fac parte din fondul arhivistic national al Romaniei urmeaza sa fie trecute intr-o administrare privata.

Camera Deputatilor a fost forul decizional pentru acest proiect de lege.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.