World Wildlife Fund (WWF) avertizeaza ca Dunarea s-ar putea sa nu faca fata evenimentelor climaterice extreme.

Seceta prelungita care a afectat Dunarea Inferioara in aceasta toamna este un semnal de alarma privind capacitatea ecosistemelor de a se adapta la aceste schimbari, si a impactului pe care interventiile de orice natura in albia fluviului le pot genera in astfel de conditii, a declarat WWF pentru stiriong.ro.

O expeditie organizata in lungul Dunarii Inferioare in Romania si Bulgaria a aratat o reducere a efectivelor populatiilor de pasarii, din cauza nivelului extrem de scazut al fluviului. Statisticile arata ca este cel mai scazut nivel din ultimii 60 de ani.

80% dintre zonele umede din lungul Dunarii au disparut in decursul secolului trecut, facand loc terenurilor agricole. Mai mult, ca urmare a dragarii si indiguirii, albia Dunarii se adanceste treptat, accentuand eroziunea malurilor si scaderea nivelului panzei freatice.

"Probabilitatea cu care evenimentele climatice extreme se vor manifesta este din ce in ce mai mare, de aceea o solutie pentru contracararea efectelor lor este crearea de coridoare ecologice si mentinerea conectivitatii retelei de arii protejate. WWF implementeaza mai multe proiecte pilot de reconstructie ecologica a zonelor umede din lungul Dunarii, in cooperare cu autoritatile si alti factori interesati, iar interesul pentru astfel de solutii din partea acestora este din ce in ce mai mare”, spune Andreas Beckmann, Directorul WWF Programul Dunare- Carpati.

In linia de argumentatie WWF a fost inclusa si ideea ca dezvoltarea pe termen lung a potentialului economic al Dunarii este in pericol. Autoritatile si companiile au planuri pentru lucrari de infrastructura si noi hidrocentrale.

Fezabilitatea proiectelor pentru hidrocentrale si navigatie se bazeaza pe calcule ce au la baza niveluri de apa predictibile, in timp ce schimbarile climatice aduc un grad mare de incertitudine in cazul predictibilitatii unor astfel de evenimente extreme, ceea ce implica riscuri economice”, declara Irene Lucius, Coordonator Politici in cadrul WWF Programul Dunare Carpati.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

“WWF pledeaza pentru solutii care au la baza serviciile de mediu generate de ecosisteme naturale si care au un grad ridicat de adaptabilitate la scenarii diferite, intarind astfel rezilienta la modificari extreme si mediu instabil”, a incheiat Lucius.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.