Pretul gunoiului se va tripla pana la integrarea in Uniunea Europeana. "Daca acum pretul mediu pentru serviciul de salubrizare este in mediul urban de 35.000-40.000 de lei - deci un euro pe luna de persoana, aceste costuri vor creste odata cu implementarea sistemelor de reciclare si management ale deseurilor, pentru 2007 la 2-3 euro/locuitor/ luna, iar pentru 2018 ar putea ajunge la costuri comparabile cu Uniunea Europeana - 10-20 de euro/locuitor/ luna", ne-a declarat ministrul mediului, Sulfina Barbu.

De asemenea, desi pana acum nu au existat taxe de salubritate pentru mediul rural, acestea urmeaza sa fie introduse. Pana acum, gunoiul a fost aruncat aiurea; un sfert din gropile de gunoi sunt amplasate incorect, pe malurile apelor, in apropierea zonelor locuite, sau in zone cu potential turistic. Romania are de inchis pana in 2017, etapizat, 250 de depozite urbane de gunoi si peste 2.000 de depozite neconforme din mediul rural.

Si de construit 65 de depozite ecologice, din care la acest moment avem numai 18. Daca un depozit neconform ia tona de deseuri cu 8-10 euro/tona, la depozitul ecologic costa acum 25-30 euro tona. Iar in vest costurile de depozitare depasesc 100 de euro tona. "Costul unui depozit nou e de 7 milioane de euro, ori cine investeste dintr-o data nu poate sa nu-si recupereze costurile. Noi avem o idee de costuri de cand am facut fundamentarea solicitarii perioadei de tranzitie", explica Elena Dumitru, directorul Directiei pentru Gestiunea Deseurilor din Ministerul Mediului.

Prima urgenta, explica d-na Dumitru, este crearea centrelor de colectare. Pentru ca altfel Romania este in pericol de a nu-si atinge tintele de reciclare asumate. Daca la noi rata de reciclare este de 7 la suta, la Strasbourg atinge 30 la suta, la Freiburg rata de reciclare a ajuns la 60 la suta, iar autoritatile declara ca aceasta e maximum ce pot obtine. Or, pana acum, colectarea selectiva a mers foarte greu. Exista circa 50 de proiecte-pilot la nivelul intregii tari. Dar exista si o problema de responsabilitate: constientizarea nu este nu numai o problema a cetateanului, ci si a autoritatilor locale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.