Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a declarat, marti, ca legea-cadru a sanatatii va fi definitivata pana pe 15-20 decembrie.

Ladislau asigura populatia ca „incurcatura sa” va creste doar in mica masura, el referindu-se la pachetul de baza, care va avea anumite limitari si la o asigurare medicala suplimentara.

Momentan legea-cadru a sanatatii se afla in analiza la Ministerul Sanatatii. Aceasta prevede ca asiguratii vor beneficia de un pachet de baza de servicii si medicamente care va avea anumite limitari, iar pentru restul serviciilor se va face o asigurare medicala suplimentara care nu este obligatorie.

"Evident, nu creste incarcatura populatiei decat in masura mica. In masura in care pachetul de baza va avea anumite limitari pentru restul serviciilor, va trebui sa faca o asigurare medicala suplimentara care nu este obligatorie, este voluntara. Alta incarcatura pentru populatie nu este, in rest incercam sa oferim cat mai multa calitate, coerenta in asigurarea serviciilor medicale", a precizat Ritli pentru MEDIAFAX.

El a spus ca pachetul de baza cu serviciile si medicamentele va fi reglementat intr-o lege separata si a aratat ca astazi pachetul de baza este nelimitat, ceea ce este nerealist.

"Astazi, pachetul de baza este nelimitat. Pentru sumele pentru care le plateste, fiecare asigurat primeste orice. Este nerealist, nicaieri in lume nu se intampla acest lucru", a spus ministrul Sanatatii.

Unul dintre procesele cele mai complicate pentru definitivarea legii reprezinta intocmirea unei liste negative care sa cuprinda "acele servicii, medicamente si investigatii de varf care sunt foarte costisitoare si la care trebuie foarte bine reglementat accesul". Ministerul lucreaza cu experti straini pentru a elabora aceasta lista.

"Aceasta nu inseamna ca stergem de pe lista anumite lucruri, ca vom limita accesul, ci vor fi indicate pe criterii profesionale, si nu empirice", a spus Ritli, adaugand ca in acest mod vor fi beneficii foarte multe, deoarece medicamentele vor fi utilizate rational.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, anunț despre numărul îmbolnăvirilor de gripă...
Ministrul Sănătății, anunț...

Ritli a aratat ca legea-cadru va stabili ca organizarea spitalelor va putea fi "mult mai laxa, mai permisiva", putand oferi servicii de calitate mai buna, iar personalul va fi mai bine retribuit.

Cristian Vladescu, unul dintre principalii contribuitori la proiectul legii sanatatii, a declarat ca in conditiile in care totul merge snur in procesul de definitivare si adoptare a legii, cel mai devreme se vor putea vedea efectele in 2013. Traian Basescu de asemenea a indicat ca isi doreste ca aceasta lege sa fie adoptata "in cel mai scurt timp".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.