Sarbatoarea Sf. Andrei imbina traditii precrestine si crestine, care se manifesta de peste 2000 de ani in teritoriul ce astazi poarta numele Romania. Cu o asemenea istorie in spate, obiceiurile asociate acestei sarbatori sunt foarte variate, unele mai romantice, altele mai bizare.

30 noiembrie marcheaza inceputul iernii, incetinirea ciclului naturii si implicit, momentul in care hotarul dintre viata si moarte este cel mai slabit. Noaptea de 29 spre 30 noiembrie este denumita „Noaptea Strigoilor”, cand vietile si casele oamenilor pot fi perturbate de diferite creaturi demonice.

Strigoi
- Strigoii se nasc strigoi si este evident de la inceputul existentei lor ca nu vor fi cetateni onorabili. E posibil sa aiba coada, o copita in loc de picior sau sira spinarii sa le fie incovoiata. In cursul vietii sunt foarte rai si malitiosi. Daca strigoii nu au fost deztrigoiati dupa moarte, ei se intorc ca strigoi morti sau cadavre vii. Acestia sunt mult mai rai decat strigoii vii pentru ca au si mai multa ciuda pe oameni si in plus au si puteri supranaturale.

Moroi - Reprezinta sufletele copiilor nascuti in conditii nefiresti, care se intorc noaptea in casele unde s-au nascut pentru a-si chinui mamele.

Varcolaci - O faptura demonica, jumatate om – jumatate lup, fiind cel care in credinta straveche se urca pe cer si musca luna sau soarele provocand astfel eclipse, citim in revista Agero.

Pricolici - In imaginatia populara, este vizualizat ori drept o creatura cu cap de om pe trup de lup, ori cap de lup pe trup de om. Nu trebuie confundat cu varcolacul. Pricolicii sunt asemanatori cu strigoii, in sensul ca sunt spirite rele care reinvie in noaptea de Sf. Andrei.

Spiridusi - Da, avem si noi spiridusii nostri, mici si tupeisti, cu o fire apriga. Pot sa fie binevoitori sau foarte rautaciosi. Spiridusii se nasc doar daca un vrajitor cloceste la subtioara un ou parasit de o puica neagra si neaparat ouat inainte de Paste cu 9 zile.

Triculici, tricolici - Tricolicii se nasc din impreunarea nefireasca a oamenilor cu lupii. In noptile cu luna plina, ei sunt posedati de Demonul Distrugerii, care le insufla dorinta de a ucide orice fiinta intalnita in cale.

  • Usturoiul si alte farmece de protectie

Avand in vedere cate pericole ne pasc in Ajunul de Sf. Andrei, ce putem face ca sa ne protejam? Cea mai la indemana arma contra fapturilor noptii este usturoiul. Gospodinele trebuie sa pregateasca multe bucate cu usturoi ca sa alunge ghinionul din casa. Casele trebuie unse la usi si la geamuri cu usturoi si tot cu usturoi se ung si tarusii portii, fruntile si piepturile celor care locuiesc in casa.
Citeste si:
OFICIAL: Nasser Al-Attiyah va fi pilot Dacia în Raliul Dakar din 2025
OFICIAL: Nasser Al-Attiyah va...

Oalele si canile trebuie intoarse cu gura in jos si firimituri de paine se intind afara pentru ca strigoii sa nu caute mancare in camari.

In Bucovina, de Sf. Andrei nu se matura si nu se scoate gunoiul din casa, iar femeile nu se piaptana (pieptenele reprezinta in basme padurea, adica locul unde salasluiesc lupii) pentru a nu aduce lupul prin apropiere.

Foarte important de stiut, mai ales in perioada nefasta prin care trecem din punct de vedere economic, este ca in ziua de Sf. Andrei nu se imprumuta bani, altfel vei aduce paguba in casa. Este de asemenea indicat sa depui eforturi ca sa recuperezi toti banii care ti se datoreaza, sau sa platesti datorii pe care le ai.

  • Despre dragoste sau cum sa-ti afli ursitul

Sarbatoarea de Sfantul Andrei aduce cu ea multa energie spirituala, numai buna pentru a fi valorificata in farmece de dragoste. Una dintre traditii sfatuieste fetele nemaritate sa coaca o “Turtica de Andrei” foarte sarata si sa o manance inainte de culcare. Baiatul care vine in vis sa-ti ofere apa pentru a-ti calma setea, este cel care te va cere in casatorie in cursul anului urmator.
Citeste si:
Smiley și Gina Pistol se căsătoresc astăzi. Artistul, despre nașii...
Smiley și Gina Pistol se...

Daca fata nu stie sa coace, atunci exista o alta metoda la indemana tuturor pentru a-si afla ursitul. In Ajunul Sfantului Andrei, chiar la miezul noptii, cu parul despletit si dezbracata pana la brau, intr-o incapere luminata de doua lumanari, fata trebuie sa se aseze intre doua oglinzi asezate una in fata sa, alta in spate. In oglinda din fata trebuia sa isi priveasca chipul. Se spune ca in oglinda din spate se va arata chipul baiatului cu care se va casatori si scene din viata lor impreuna, aflam din Garbo.

Intalnim si in randul farmecelor de dragoste obiceiuri care sa implice usturoiul. Pazitul usturoiului este o petrecere nocturna, la care barbatii neinsurati vin cu usturoi si fetele aduc cate trei capatani. Toate se pun intr-o covata pe care o femeie batrana trebuie s-o pazeasca toata noaptea ca sa nu fie furata de strigoi. Dimineata, in curtea casei se incinge o hora, iar in mijlocul ei „este jucata” covata cu usturoi de un flacau.

Citeste si:
Tradiții și obiceiuri în Ajun de Crăciun: De sute de ani se...
Tradiții și obiceiuri în Ajun...

Apoi usturoiul este impartit la toti care au participat si dus acasa pentru a fi folosit ca medicament sau talisman contra spiritelor rele. Fetele ascund usturoiul intr-un pat de aluat, iar dupa felul in care incolteste, vor sti daca urmeaza sa se marite sau nu.

  • Semne bune anul are

De Sf. Andrei se pune grau la incoltit si fiecare membru al familiei trebuie sa isi semene propriul grau. Se pun boabe de grau intr-un vas cu un strat subtire de pamant care este udat constant. Graul ar fi indicat sa se pozitioneze langa fereastra pentru a obtine destula lumina. De Anul Nou se interpreteaza norocul si sanatatea ce va fi harazita fiecaruia in anul ce va urma in functie de inaltimea si grosimea firelor de grau.

Daca nu ai grau, exista alternativa cepei. Conform unei alte traditii, in podul casei sunt urcate 12 cepe sanatoase care sa fie lasate pana in seara de Craciun. Fiecarei cepe ii este atribuit numele unei luni. Cepele care s-au stricat in saptamanile care au trecut indica luni ploioase sau cu grindina, iar cele care au incoltit – luni favorabile recoltei.

Citeste si:
Legume și fructe preparate termic, mai nutritive decât consumate în...
Legume și fructe preparate...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.