Un nou sondaj indica faptul ca peste jumatate din cetateni nu cred in corectitudinea alegerilor romanesti.

Cei mai multi respondenti sunt de parere ca alegerile sunt afectate de factori externi, altii decat votul cetatenilor, iar 11% dintre romani considera ca nu sunt liberi sa voteze cu cine vor, arata cercetarea „Romanii despre sistemul electoral romanesc”, realizata in cadrul programului Studii Electorale Romanesti al Fundatiei Soros Romania.

In ceea ce priveste schimbarile propuse pentru sistemul electoral, 59% dintre romani nu sunt de acord cu votul prin corespondenta, iar 63% dintre romani nu sustin introducerea votului electronic. Principalul motiv pentru retinerea romanilor in aceste privinte este teama de frauda.

In acelasi timp, majoritatea respondentilor – 53% – sunt de acord cu alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin, 20% cred ca nu este o schimbare buna, iar 27% nu au o opinie. Scaderea costurilor de organizare este cel mai important motiv pentru schimbarea procedurilor electorale pentru peste jumatate dintre cei care sunt de acord cu aceste schimbari.

Sistemul uninominal si majoritar este sustinut de 32% dintre respondenti, iar actualul sistem, uninominal si proportional, mai este sustinut de doar 12% dintre romani.

  • Sistemul electoral actual, o necunoscuta pentru romani

Cercetarea mai arata ca 77% dintre alegatori romanii nu cunosc data alegerilor locale din 2012, iar 78% nu stiu cine sunt posibilii candidati la Primaria localitatii, la 7 luni pana la data alegerilor.

Respondentii recunosc totusi nevoia unei educatii electorale mai aprofundate. 78% dintre romani se considera putin sau foarte putin informati in legatura cu legislatia electorala, iar 68% spun acelasi lucru despre procedurile de vot din Romania.

Sondajul a fost realizat in perioada 6-19 noiembrie 2011 pe un esantion de 1200 de persoane, in varsta de cel putin 18 ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.