In Romania, in "anul de gratie 2011, doar 72% din populatie are acces la reteaua de salubritate. In anul 1990 procentul era aproape acelasi, adica de 71% .

  • Specialistii subliniaza pericolele provocate de lipsa igienei in Romania

"Igiena trebuie sa fie o constanta a vietii noastre, indiferent de cati ani numaram sau de locul in care ne ducem traiul. Este esential sa ne invatam copiii sa respecte regulile elementare de igiena; in felul acesta ii putem feri de un numar mare de afectiuni serioase, cum sunt hepatita A sau afectiunile gastro-intestinale care din pacate apar destul de frecvent la varsta copilariei. In plus, le formam deprinderi corecte, pe care le vor aplica si ca oameni adulti. Si cum educatia eficienta se face in primul rand prin exemplul personal, este important sa constientizam cat de mult conteaza pastrarea igienei personale, dezinfectia casei sau a mediului in care ne desfasuram activitatea. In felul acesta contribuim la mentinerea sanatatii noastre dar si a celor din jur”, spune dr. Corina Zugravu, medic primar igiena si alimentatie, Institutul de Sanatate Publica Bucuresti.

In Romania, in „anul de gratie” 2011, doar 72% din populatie are acces la reteaua de salubritate. In anul 1990 procentul era aproape acelasi, adica de 71% .
Deci, in 21 de ani nu s-a imbunatatit mai nimic! Practic, procentul de 72% inseamna ca 3 romani din 10 sunt expusi in orice moment la pericolul microbilor si virusurilor ce pot provoca boli grave - care, in unele cazuri, pot fi mortale.

  • Lipsa conditiilor de igiena = moarte

Una dintre cele mai grave boli provocate de lipsa conditiilor de igiena este diareea infectioasa.La nivel mondial, aceasta boala ucide mai multi copii decat o fac HIV-SIDA, malaria si pojarul la un loc. Astfel, 1,4 milioane de copii mor anual din cauza diareei provocate de apa murdarasi de conditiile de viata insalubre. Aceasta cifra inseamna ca, in fiecare zi, 4.000 de copii mordin cauza diareei infectioase sau ca, la fiecare 20 de secunde, un copil moaredin cauza acestei boli.

In Romania, mortalitatea cauzata de diareea infectioasa este de 4 ori mai mare decat in Bulgaria si de 2 ori mai mare decat in Ungaria.

  • Inundatiile, sursa de microbi

Evenimentele recente ne confirma, de asemenea ca, problemele care pornesc de la igiena precara pot avea efecte pe scara mult mai larga. In fiecare an tara noastra este lovita de inundatii; in ultimii 5 ani au fost inundate 20.000 de locuinte, dintre care 15.600 au fost distruse in totalitate. Pe langa pagubele materiale pe care le produc, inundatiile transforma zonele afectate in adevarate focare de infectie, ducand la aparitia bolilor. Zeci de mii de oameni raman fara case, haine si bani - deci fara conditiile necesare pentru a-si mentine igiena personala si pentru a se proteja de boli.

Bolile foarte grave pe care le poate cauza igiena precara sunt, de cele mai multe ori, greu de tratat; in plus, dupa cum bine stim, sunt foarte costisitoare. Dincolo de numarul mare de imbolnaviri, gasim o alta problema: bugetul alocat sanatatii este insuficient pentru a trata astfel de imbolnaviri cat si pentru a salva vietile unor oameni care sufera de boli mult mai grave si greu de prevenit.
Citeste si:
De ce boală suferă Nicoleta Nucă. A ținut totul ascuns până acum:...
De ce boală suferă Nicoleta...

  • Media de viata in Romania

Astfel, femeile din Romania ajung sa traiasca in medie 77 de ani, cu 5 ani mai putin decat media europeana care este de 82 de ani. La barbati, speranta medie de viata este de 69 de ani, conform datelor Comisiei Europene.

Daca luam in considerare ca bugetul alocat sanatatii scade pe zi ce trece, realizam casituatia de a fi pacient in Romania este mai incomoda decat in alte tari europene.Asadar, cel mai simplu si mai ieftin este sa previi,nu sa tratezi. Iar dacaanumite boli pot fi prevenite prin reguli simple, de igiena, atunci este de datoria noastra sa le respectam, pentru a ne pastra sanatatea.
Unele dintre ele, cum este diareea infectioasa, o putem preveni usor prin mentinerea igienei personale si prin dezinfectarea locurilor din casa care sunt pline de microbi - incepand de la toaleta din baie si pana la cosul de gunoi din bucatarie.

Citeste si:
Mihaela Bilic dezvăluie măsura sigură și eficace împotriva...
Mihaela Bilic dezvăluie...

Rezolvarea problemei sanatatii poate porni de la mentinerea igienei.O igiena colectiva corecta, la care contribuim cu totii, ne poate ajuta sa salvam vieti.

Astfel, cu cat suntem mai sanatosi, cu atat oferim si altora sansa la sanatate.

In 2011, Romania are nevoie sa inceapa lupta pentru sanatate prin igiena si dezinfectie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.