Desi au fost inregistrate in Romania, CNAS nu deconteaza o parte din cele mai noi medicamente folosite in terapia contra cancerului.

Medicii oncologi romani trateaza pacientii cu aceleasi medicamente utilizate in clinicile similare din Viena, Franta sau Turcia cu exceptia catorva produse noi, care nu sunt decontate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, desi au fost inregistrate in Romania.

"Si la noi sunt utilizate tratamente noi, terapiile tintite, de exemplu, in cancer de san matastatic, in cancerul colorectal. Supravietuirea bolnavilor cu astfel de boli grave a crescut tocmai prin utilizarea terapiilor tintite. In spital sunt folosite pe langa tratamentele molecular tintite, tehnicile moderne de iradiere si procedeele chirurgicale inovatoare pentru tratamentul pacientilor cu cancer pulmonar, cu cancer mamar, al colului uterin si cancerele tubului digestiv", a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul Institutului Oncologic Bucuresti (IOB), prof. dr. Rodica Anghel, dupa deschiderea lucrarilor Zilele Medicale ale Institutului Oncologic "Prof. Dr. Alex. Trestioreanu" si a Conferintei Societatii Romane de Radioterapie.

Cat timp tratamentele noi nu vor fi decontate de CNAS, acestea nu vor putea intra in terapie, reclama reprezentantii IOB. Pacienti care sufera de cancer metastazic la san sau colorectoral sunt fortati astfel sa astepte.

"Din pacate nu toate moleculele noi inregistrate in Romania sunt decontate de catre casa. Din acest motiv, cel putin doua noi tratamente nu pot fi inca utilizate la noi in cancerul metastazic de san si colorectal", a adaugat prof. Anghel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.