Stimularea natalitatii este o problema sociala, nu medicala, iar cheful romanilor de a avea copii trebuie stimulat prin masuri legislative, nu medicale, a declarat, miercuri, ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, dupa ce a participat la Forumul Roman de Sanatate, organizat de MEDIAFAX si CNAS.

"Stimularea natalitatii este o problema sociala, nu medicala. Trebuie sa stimulezi cheful de a avea copii prin masuri legislative de acces mai usor la loc de munca, acces la locuinta, la un salariu normal, ingrijirea corespunzatoare a nou-nascutului, a sugarului", a spus Ritli, citeaza MEDIAFAX.

El a precizat ca stimularea natalitatii nu tine de Ministerul Sanatatii, ci de societate.

"Stimulente medicale pot fi, pot sa-mi imaginez, dar nu e cazul", a spus ministrul.

El a admis ca, in conditii de criza, cand se aplica taieri de salarii, este mai dificil de stimulat acest chef al romanilor de a avea copii.

Ritli a atras atentia ca natalitatea a scazut aproape la jumatate fata de acum 20 de ani.

"Natalitatea este aproximativ jumatate sau doua treimi din ce a fost in urma cu 20 de ani. Asta inseamna ca sunt nuclee familiale mai mici, familiile nu sunt varstnice, dar nu sunt asa de tinere. Tinerii asteapta copilul dupa ce isi fac casa, masa, masina. Asta inseamna ca este un risc foarte mare. Dupa 30 de ani, deja, la o femeie este un risc foarte mare sa accepte primul copil", a spus Ritli.

El a insistat asupra revenirii la sistemul de supraveghere a gravidei si a sugarului.

"Azi nu e rezolvat (acest lucru - n.r.). Am avut un sistem care s-a sters, din pacate, pentru ca s-a considerat ca este depasit, si nu este. S-a dovedit ca mortalitatea infantila este un factor esential, respectiv un indicator esential de civilizatie, de cultura sanitara si nu numai si am neglijat acest aspect. Stiu ca trebuie sa revenim la obiceiurile care la un moment dat au fost promovate de a supraveghea corect la domniciu sugarii, sugarii cu risc, ca sa avem - nu stiu daca este foarte usor - sa avem mai multi copii, dar calitatea, produsul de conceptie conteaza foarte mult", a spus Ritli.

El a subliniat, totodata, ca Romania are o prematuritate dintre cele mai mari din Europa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.