Utilizarea aditivilor in alimente va fi mai sigura si mai transparenta prin cele doua reglementari adoptate luni de Comisia Europeana.

Cele doua modificari de legislatie se adreseaza aditivilor folositi in alimente de baza si in ingrediente. Astfel, se stabilesc doua liste, informeaza agentia Focus.

Prima lista contine aditivii acceptati in Uniunea Europeana si alimentele in care acestia se pot gasi. Ea va intra in vigoare incepand din iunie 2013. Aceasta lista va fi disponibila online pentru a fi consultata de consumatori, producatori si autoritatile de control.

A doua lista contine aditivi folositi in ingrediente, cum ar fi enzime, coloranti si nutrienti. Ea va intra vigoare la 20 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial al Uniunii Europene.

  • Imbunatatirea transparentei

Transparenta mai mare este unul dintre beneficiile majore ale noii legislatii. Noile liste subliniaza faptul ca in anumite categorii de alimente de baza, cum ar fi iaurtul simplu, untul, compoturile, pastele, painea, apa plata si sucurile de fructe, trebuie folositi foarte putini aditivi sau chiar deloc.

In cazul alimentelor procesate, cum ar fi dulciurile, snacksurile si sucurile carbogazoase, se permite in continuare sa se foloseasca o cantitate mai mare de aditivi.

Alte schimbari aduse de aceasta noua legislatie:

  • Se precizeaza foarte clar conditiile in care aditivii se pot adauga alimentelor;
  • Reevaluarea completa a aditivilor autorizati pana la aceasta data;
  • Specificarea procedurilor prin care se pot propune noi aditivi pentru autorizare.

In Romania ultima legislatie adoptata cu privire la controlul alimentelor cu multi aditivi s-a dat in mai 2011 si autorizeaza demarcarea alimentelor cu buline in functie de cantitatea de aditivi continuti.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.