Institutul Matei Bals are un nou echipament medical in valoare de 600.000 de euro care poate identifica in opt ore cauza septicemiilor severe.

Managerul unitatii sanitare, profesorul Adrian Streinu-Cercel, a precizat pentru MEDIAFAX ca noul echipament permite stabilirea unui diagnostic in cel mult opt ore in cazul unui pacient critic sever, chiar si in cazul socului toxicoseptic. Momentan instalatia este in probe, dar va fi pusa in functiune de la 1 decembrie.

Prin intermediul noului echipament, se vor imbunatatii sansele pacientilor critici de a supravietui si in acelasi timp Institutul va economisi resurse.

"Un astfel de echipament costa aproximativ 600.000 de euro. Cu el poate fi pus un diagnostic in cel mult opt ore, adica intre sase si opt ore. Astfel, speranta de viata la un pacient cu septicemie creste simtitor. Mai mult, costul unei analize pentru stabilirea diagnosticului este de 150 de euro, iar costul pentru un pacient tratat in terapie este de 2.000 de euro pe zi", a declarat Adrian Streinu-Cercel cu ocazia Zilelor Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala.

Achizitionarea echipamentului este un pas important pentru institut, deoarece diversificarea metodelor de tratare si cercetare prin intermediul geneticii moleculare este o prioritate.

"Suntem inca la inceput in utilizarea tehnicilor de genetica moleculara (PCR) de identificare a virusurilor HIV, hepatitic B, C, HPV, micobacteriilor TB atipice si a altor germeni. Echipamentul pe care l-am achizitionat este primul din Romania si al saptelea in Uniunea Europeana", a explicat Adrian Streinu-Cercel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.