Te invitam sa aruncam o privire printre cele mai cunoscute traditii si obiceiuri romanesti legate de sarbatoarea sfintilor Mihail si Gavriil, sa patrundem in semnificatiile acestei zile speciale, dar si sa aflam lucruri interesante despre arhanghelii pe care ii cinstim astazi.

Atat arhanghelul Mihail, cat si arhanghelul Gavriil si toti arhanghelii in general sunt considerati in traditia populara romaneasca insotitori si ajutatori ai oamenilor de-a lungului drumului pe care il strabat de la nastere catre moarte. Ei au intaietate intre ceilalti ingeri, aflandu-se in fruntea lor.

In mitologia autohtona, arhanghelii sunt mijlocitori catre divinitate si se roaga pentru binele si sanatatea oamenilor. Pazesc casele, ocrotesc gospodariile, au grija de suflet pana cand acesta ajunge in Rai, ii ajuta pe oameni sa se purifice si sa lupte impotriva propriilor pacate. Tot ei vor fi prezenti in fata cetelor ceresti la Judecata de Apoi.

  • Lumanarile care se aprind la biserica in ziua de 8 noiembrie sunt considerate a fi adevarate talismane pentru cei care au trecut in lumea umbrelor si a tacerii. Aceste lumanari “tin de lumina” in lumea de dincolo. Se aprind insa lumanari si pentru cei vii, pentru sanatate, pentru a fi feriti de rele si napaste.

In popor, ziua de 8 noiembrie mai poarta si numele de “vara arhanghelilor”. Vremea in aceasta zi este mai calda decat ar trebui sa fie in aceasta perioada a lunii. Nu numai ca este pacat sa nu cinstesti vara arhanghelilor sau sa o petreci facand diverse treburi in gospodarie, se spune... Munca in aceasta zi este considerata a fi un semn de sfidare a puterii divine. Se crede ca cel care incalca aceasta traditie se va chinui mult in ceasul mortii sale. Pe langa aceasta zi calda, traditia spune ca intre sfintii Mihail si Gavriil si ziua de Craciun trebuie sa aiba loc si “vara iernii”, adica vreo 3-4 zile caldute si binevoitoare.

Citeste articolul integral pe garbo.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.