Un sfert dintre cele 760 companii de stat, precum RADET, CFR, Oltchim, sunt neperformante, cu active neviabile si intrate "de facto" in faliment, astfel ca aproape 100.000 angajati ar putea ramane fara un loc de munca daca aceste unitati s-ar inchide, rezulta dintr-un studiu al Bancii Mondiale.

Printre cele mai mari companii considerate ca fiind "de facto" in faliment se numara RADET, CFR SA, Oltchim, CFR Marfa, Termoelectrica, Compania Nationala a Huilei, CET Iasi, Electrocentrale Oradea, CET Brasov si Apaterm.

Aceste companii insumeaza 24% din numarul total de 413.859 angajati din companiile de stat, au acumulat 60% din valoarea totala a arieratelor si primesc de la stat 18% din totalul subventiilor, informeaza MEDIAFAX.

In aceste conditii, aproape 100.000 de persoane ar ramane fara loc de munca daca intreprinderile respective ar intra in faliment.

La nivel national, companiile de stat au generat 11% din valoarea adaugata bruta, dar arieratele lor au insumat 28 miliarde lei, echivalentul a 5,5% din PIB.

Potrivit lui Ionut Dumitru, seful Consiliului Fiscal, arieratele din sectorul privat sunt mai mari, de 13,5% din PIB, dar sunt in acelasi timp in cea mai mare parte distribuite tot catre sectorul privat, nu la stat.

Arieratele sunt definite ca plati care au trecut de termenul de scadenta catre furnizori, institutii financiare sau bugetele statului.

"In acest moment, nimeni nu stie cate companii de stat sunt in economie. Noi am identificat pana acum in jur de 760, dar cel mai probabil exista mai multe. Numarul creste probabil pana la 1.000, dar nu sunt informatii disponibile in prezent",
a spus Dumitru.

Potrivit studiului, fiecare angajat din sectorul privat a produs anul trecut, in medie, un profit brut de 370 de lei, in timp ce in companiile de stat au fost inregistrate pierderi de 7.000 lei la nivel local si, respectiv, 22.000 lei la nivel central pe fiecare angajat.

Pierderile companiilor de stat, de circa 0,5% din Produsul Intern Brut, au avut un impact negativ de 2,5 puncte procentuale asupra veniturilor la bugetul general consolidat.

Citeste si:
Economia continuă să încetinească. PIB a crescut cu 0,9%, în al...
Economia continuă să...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.