Trecerea la sistemul de invatamant superior de 3 ani de facultate si 2 ani de masterat, adus de reformele din procesul Bologna, i-a determinat pe absolventii de facultate sa se indrepte spre invatamantul superior oferit de universitatile din strainatate.

Unii merg la facultate in afara tarii, intelegand sa profite la maxim de acesti ani de formare, altii studiaza la facultate in tara si merg la masterat in strainatate.

“Ce poate parea surprinzator este ca statisticile noastre din anii trecuti arata ca majoritatea celor care pleaca la studii isi doreste sa se intoarca inapoi in tara, deci din acest punct de vedere putem spune ca tinerii pleaca in principal pentru a se specializa intr-un anumit domeniu si nu neaparat dintr-un proiect de emigratie”, a declarat pentru 9AM.ro Alexandru Ghita (foto jos), presedintele EDUCATIVA.

Universitatile din Marea Britanie, Danemarca si SUA, printre cele mai cautate

Din statisticile editiei de primavara RIUF (Romanian International University Fair), se observa faptul ca absolventii cauta in principal universitati din Marea Britanie, 63% dintre vizitatori fiind interesati in a studia in aceasta tara, urmata de Danemarca - 39% exprimandu-si interesul in a studia acolo si SUA - cu 36% dintre vizitatori fiind interesati in aceasta destinatie.

Domeniile cele mai cautate sunt management, business/antreprenoriat, studii politice. Exista insa un interes puternic (si oferte pe masura) si pentru IT, jurnalism, limbi straine, design, stiinte juridice, dar si altele.

Presedintele EDUCATIVA explica faptul ca punctul forte al RIUF este ca aduce in fata posibililor candidati sute de specializari posibile in toate limbile de larga circulatie international. Astfel stabilim premisele pentru un proces de “potrivire” intre aspiratiile si capacitatile fiecarui student si ofertele universitatilor la care are acces.

Pe de alta parte, Alexandru Ghita considera ca, desi rezultatele bacalaureatului din 2011 nu au fost unele foarte bune, trendul ascendent pe care se afla numarul de vizitatori RIUF din ultimii ani sa continue.

Targul se adreseaza prin excelenta tinerilor interesati de dezvoltare personala, care investesc timp si efort pentru a fructifica cu succes oportunitatile academice si profesionale ce le sunt accesibile. De aceea, credem ca marea majoritate a acestor tineri nu au fost si nu vor fi afectati de rezultatele BAC-ului. Dimpotriva, credem ca rezultatele BAC-ului din 2011 ii vor determina pe cei care isi propun sa-si lanseze o cariera de succes sa se pregateasca mai temeinic pentru examenul din vara viitoare si pentru procesele de admitere la programele de studii vizate”, a explicat Ghita.

Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...

Editia de toamna a RIUF asteapta peste 10.000 de elevi si studenti preocupati de viitorul lor academic, comparativ cu cei 9.000 de vizitatori care au participat la editia de toamna 2010. Nu doar numarul de vizitatori este in crestere, ci si gradul acestora de informare cu privire la sistemele educationale internationale, dupa cum marturisesc si reprezentantii universitatilor prezente la RIUF.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.