Mai putin de un sfert dintre romani sunt dispusi "sa lupte" cu fortele proprii pentru a-si imbunatati conditiile de viata, iar cei mai multi sunt resemnati sau asteapta solutii de la Guvern sau autoritati.

  • Romanii nu sunt motivati sa isi imbunatateasca conditiile de viata

Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare a pietei GfK Romania, exista trei categorii de persoane: "suferinzii", persoanele care cred ca speranta si salvarea vin de la Guvern si autoritati, "luptatorii", care sunt dispusi sa-si asume riscuri pentru a avea o viata mai buna si actioneaza singuri in acest sens, si "captivii", respectiv cei care nu mai au nicio speranta si sunt resemnati.

Un procent de 67% dintre romani intra in categoria "suferinzi", din care fac parte cu precadere persoane de peste 50 de ani, cu studii medii, pensionari si cu venituri medii spre reduse. In categoria "captivi" au fost inclusi 14% dintre romani, cei mai multi peste 60 de ani sau sub 20 de ani, cu studii cel mult medii, fara loc de munca si cu venituri reduse.

Doar 21% dintre persoanele intervievate sunt "luptatori", fiind in special tineri si persoane sub 40 de ani, cu educatie medie si superioara si cu venituri medii spre ridicate. Luptatorii sunt caracterizati prin relaxare, pace si optimism, fiind de parere ca "se poate".

  • Soc psihologic in perioada 2008-2009

In ceea ce priveste perceptia ultimilor trei ani in randul romanilor, entuziasmul din anul 2008 s-a transformat intr-un soc psihologic in 2008-2009. In 2009-2010, romanii s-au obisnuit cu ideea si si-au adaptat standardele de viata si strategia de consum, pentru ca in 2010-2011 sa ajunga intr-o stare de frustrare, indignare si pesimism.

Citeste si: In ce mai cred romanii in ziua de astazi?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.