Continuam publicarea tinerilor promitatori din Justitie cu magistrati care fie au depasit cu putin virsta propusa in aceasta campanie, fie desi nu au activat ca judecatori sau procurori, au avut un rol important in europenizarea sistemului judiciar.

Daniela Panioglu, 37 de ani, judecator in Bucuresti

Este unul dintre putinii magistrati care au avut curajul sa-l infrunte pe fostul ministru al Justitiei Rodica Stanoiu. In timpul examenului pentru promovare, ministerul a decis brusc ca numarul locurilor pentru cei care vor sa promoveze la o instanta superioara sa fie redus. Judecatoarea Panioglu, de la Tribunalul Bucuresti, nu a permis sa fie nedreptatita si a dat ministerul in judecata.

Abia dupa ce a cazut guvernul Nastase a cistigat in instanta, fiindu-i recunoscut dreptul de a profesa la Curtea de Apel Bucuresti. Specializata in drept penal, Daniela Panioglu face parte acum din Comisia pentru Proiectul Codului penal din cadrul Ministerului Justitiei. Ea a decis sa se faca magistrat in copilarie, dupa ce mama sa i-a facut cadou Codul penal. "Cind am devenit constienta, am vrut sa ma fac filolog, insa vointa divina m-a asezat in rindul magistratilor", spune judecatoarea.

Anca Ghideanu, 37 de ani, judecator

A ocupat functia de presedinte al Curtii de Apel Iasi in perioada 2002 - 2003. Este lector la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii "Al.I. Cuza", unde preda drept comunitar, si formator la Institutul National al Magistraturii pe probleme CEDO. S-a remarcat in gestionarea dosarului "Grenoble", in care trei judecatori erau rude de gradul I cu inculpatii intr-un caz de furt din Franta. In ultimii doi ani de facultate, s-a hotarit sa intre in magistratura, dupa practica facuta la Parchet. Nu crede, deocamdata, ca va parasi magistratura. Acum e specializata pe problematica minorilor si a dreptului familiei.

Roxana Rizoiu, 30 de ani, consilier juridic MJ

Desi nu a lucrat niciodata propriu-zis in magistratura, consilierul juridic din Ministerul Justitiei, Roxana Rizoiu, este asimilat acestei functii. A terminat Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti si a fost la numeroase seminarii si reuniuni atit in tara, cit si in strainatate. A urmat cursurile Institutului de Drept European din Florenta, iar stagiul l-a facut la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. In 1996, a cistigat concursul international pentru drepturile omului "Rene Cassain". Timp de opt ani, a fost consilier juridic, apoi director si agent guvernamental pentru Curtea Europeana al Drepturilor Omului.

Radu Moisescu, 32 de ani, procuror la Bucuresti

Este unul dintre cei mai tineri procurori ieseni: 32 de ani. A devenit procuror la Parchetul de pe linga Judecatoria Iasi (PJI), imediat dupa terminarea Facultatii de Drept. Ca numar de dosare trimise in instanta anul trecut, Radu Moisescu se claseaza pe primul loc la nivelul PJI, cu 172 de rechizitorii. Unul dintre cele mai dificile, dar si cele mai mediatizate cazuri pe care Moisescu le-a instrumentat la Iasi a fost "dosarul Sounalet", cetateanul francez condamnat pentru corupere de minori.

Tot Moisescu a fost procurorul de sedinta in dosarul istoricului american Kurt Treptow, condamnat pentru pedofilie. Radu Moisescu este membru in Comitetul de Coordonare al Tribunalului pentru Minori Iasi. Din luna iunie, Radu Moisescu este procuror in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism Bucuresti.

Magistratii tineri, in ochii cititorilor

Iovescu

Cite erori judiciare au la activ? Performantele sint mai mult decit discutabile. Vazind conceptiile printre rinduri sint trist: acesti tineri sint pierduti. Daca ati preluat de la Noica, eventual, ideea a 12 superinteligente, nu-i de mirare ca faceti propaganda, reclama ieftina unora care necunoscindu-si statutul s-au si ratacit in "devenirea intru fiinta".

Irina C.

Lista magistratilor tineri nu spune mare lucru, din moment ce sint destul de putin cunoscuti. E imbucurator insa faptul ca ei exista si sper sa faca mai multe decit cei care conduc acum destinele justitiei.

Manole

As fi vrut exemple concrete cu dosare rezolvate, pentru ca doar asa poti evalua activitatea unui magistrat. Scoli si cursuri absolvite au multi oameni, dar asta nu inseamna ca isi fac si bine treaba. N-ati auzit de corupti cu scoala? Sint cei mai periculosi.

Gino

Am fost coleg de scoala cu Beatrice Ramascanu. Inca de atunci promitea sa ajunga ceea ce a ajuns.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.