O modalitate de pronosticare realista in cazul gripei: specialistii sint chemati sa parieze pe un anumit scenariu dupa care va evolua epidemia.

E greu sa pastrezi o atitudine obiectiva in mijlocul isteriei generale care insoteste actuala criza declansata de gripa aviara. Chiar daca precautiile nu sint niciodata de prisos, o privire critica trebuie incercata. Scenariul catastrofal porneste de la comparatia cu epidemia din 1918, care a ucis 2,5% din populatia globului, in doar citeva luni: in prezent, aceasta ar insemna 150 de milioane de victime. Insa acum nu avem in fata o populatie slabita de razboi, foamete si fara avantajele medicinei moderne.

Se aduce mereu in discutie mortalitatea de peste 50% in cazul celor infectati cu H5N1 (cum e cunoscut virusul care provoaca gripa aviara). O stare de teroare generala se poate crea chiar daca procentul va fi mult mai mic cind virusul se va modifica, devenind transmisibil de la om la om. Sa ne imaginam panica declansata in eventualitatea mortii citorva sute de persoane, cifra infima fata de sutele de mii de victime pe care gripa le face in fiecare an (36.000 in Statele Unite, 12.000 in Marea Britanie etc).

Cel mai apropiat termen de comparatie este psihoza cauzata de SARS in 2002, epidemie soldata cu doar 800 de victime din 8.000 de persoane infectate, care a provocat insa economiei mondiale pierderi de peste 30 de miliarde de dolari. O alta directie in care se exagereaza este cea data de urgenta situatiei. Este adevarat ca o mutatie care sa transforme H5N1 in agentul unei pandemii poate sa apara oricind, insa la fel de bine pot trece ani buni pina la nefericitul eveniment, dat fiind ca rezervorul natural al virusului - pasarile salbatice - este imposibil de controlat.

Cei chemati sa hotarasca sau doar sa se pronunte in aceasta privinta sint fortati sa exagereze efectele negative, punind mereu raul inainte. Totusi, un minim efort de realism nu strica. Sa amintim despre proiectul facut de un grup de cercetatori din Iowa: prezicerea gradului de virulenta in zona respectiva, in cazul epidemiei anuale de gripa obisnuita. Unui numar de specialisti in domeniu - medici, asistente medicale, farmacisti etc. - li s-a dat o suma de bani pe care sa o joace dupa toate regulile Bursei, in functie de scenariul dupa care va evolua gripa.

Dupa experienta fiecaruia si dupa datele pe care le detineau in acel moment, fiecare a incercat sa calculeze anvergura epidemiei din anul respectiv. In 80% dintre cazuri, piata astfel construita a fost capabila sa prevada dimensiunile viitoarei epidemii cu pina la trei saptamini in avans. Dar asemenea pariuri sint accesibile oricui. In momentul in care scriu aceste rinduri, predictia (www.intrade.com) este ca, pina in martie viitor, gripa aviara va fi detectata si in America, probabilitatea fiind de 35%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.