Federatia Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE) a atacat la Tribunalul Suprem legea emisa de Spania prin care a fost restrictionat accesul pe piata muncii pentru romani, cerand anularea totala sau partiala a restrictiilor si suspendarea masurii pana la pronuntarea unei decizii finale.

Decizia autoritatilor spaniole de a restrictiona accesul pe piata muncii pentru lucratorii romani a fost atacata de FADERE joi, la Tribunalul Suprem. "La aceasta masura s-au inscris aproape toate asociatiile de romani din Spania", potrivit unui comunicat de presa transmis vineri de FADERE.

In cererea depusa la instanta, FADERE solicita anularea totala sau partiala a restrictiilor care afecteaza muncitorii romani. De asemenea, FADERE cere suspendarea imediata a restrictiilor pana in ziua sentintei.

"Acest timp fara restrictii este suficient ca romanii deja prezenti in Spania care au avut dreptul la munca si care pe 22 iulie l-au pierdut sa mearga si sa se inscrie in registrele oficiilor de munca", au spus reprezentantii FADERE.

Acestia au precizat ca toti romanii afectati de restrictii au ramas in Spania si "lucreaza la negru", scrie MEDIAFAX.

"Aceasta masura este cel putin stupida. La cat de mare este criza financiara din Spania, guvernul isi permite sa piarda mai mult de 800 de milioane de euro anual, bani pe care ar fi putut sa ii castige de la acesti romani din darile catre stat", a declarat Daniel Tecu, presedinte FADERE.

Executivul de la Madrid a decis, in 22 iulie, impunerea de restrictiile pentru muncitorii romani in Spania.


In 11 august, Comisia Europeana (CE) a aprobat solicitarea Spaniei de a restrictiona accesul lucratorilor romani pe piata fortei de munca pana la data de 31 decembrie 2012. Totusi, Comisia Europeana preciza ca nu Madridul, ci Bruxellesul va decide cand se va ridica restrictia.


Recent, Spania a modificat instructiunile de restrictionare a pietei muncii pentru lucratorii romani, aducand precizari mult mai clare pentru membrii de familie, care au sesizat zeci de abuzuri facute de autoritatile spaniole din cauza neintelegerii unor prevederi.
Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Noile instructiuni de restrictionare a pietei muncii obliga oficialii spanioli sa le respecte dreptul la munca si membrilor de familie ai lucratorilor romani, pana acum fiind primite zeci de sesizari privind abuzuri, potrivit Ministerului Muncii, Familii si Protectiei Social.

"Masura ii ajuta si pe tinerii care de curand au implinit 18 ani si vor sa se angajeze. Asta inseamna ca, daca unul dintre parinti este angajat sau somer, toti ceilalti membri ai familiei trebuie protejati. Mai exact, sotul, sotia, copiii sub 21 de ani, dar si cei peste 21 de ani aflati in intretinerea cetateanului roman cu liber acces pe piata muncii nu au nevoie de permis de munca. Acest drept nu se aplica parintilor, fratilor si nepotilor", a precizat MMFPS.


Aceste restrictii temporare au fost autorizate de Comisia Europeana in contextul actual al situatiei economice din Spania. Tara se confrunta cu perturbari grave ale pietei fortei de munca, caracterizate de nivelul cel mai ridicat al somajului din UE (21% in iunie 2011, in comparatie cu media de 9,4% in UE si de 9,9% in zona euro) si cu o redresare economica lenta (o crestere a PIB-ului in primul trimestru al anului 2011 de doar 0,3% in raport cu trimestrul anterior, fata de 0,8% in UE si zona euro pentru aceeasi perioada).
Citeste si:
Comisia Europeană: România, cel mai mare exportator de grâu din UE...
Comisia Europeană: România,...

Mai mult, analiza efectuata de Comisie a stabilit ca cetatenii romani care traiesc in Spania sunt puternic afectati de somaj, 30% dintre acestia fiind someri. 191 400 de cetateni romani care au lucrat in Spania au fost someri in primul trimestru al anului 2011, acesta fiind numarul de someri cel mai ridicat dupa cel al resortisantilor spanioli. Cu trei ani mai inainte, acest numar a fost de numai 80.100.

In aceeasi perioada de timp, numarul angajatilor romani a scazut cu aproape 24%. In ciuda unei diminuari a numarului resortisantilor romani care au venit sa lucreze in Spania in ultimii ani, afluxul ramane la un nivel ridicat, probabil din cauza recesiunii economice. Numarul resortisantilor romani cu resedinta permanenta in Spania a crescut de la 388.000 la 1 ianuarie 2006, la 823.000 la 1 ianuarie 2010.

Citeste si: Vrei un job in strainatate? Vezi ce tari sunt disponibile

Citeste si:
Făina de greiere, în magazinele din România. Cât costă un kilogram
Făina de greiere, în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.