Odata cu evolutia fenomenului de voluntariat, au aparut confuzii cu privire la definirea si intelegerea conceptului.

Anul 2011 este dedicat celor 100 de milioane de cetateni ai Uniunii Europene implicati in activitati de voluntariat, aproximativ patru milioane dintre acestia fiind romani, potrivit Barometrului European din mai 2010, potrivit pr-romania.ro.

In acest context european, activitatile de voluntariat din Romania devin tot vizibile si mai atractive, insa inca exista hibe in ceea ce priveste legatura intre voluntariat si munca patriotica (voluntara) din regimul comunist, si de confuzie intre voluntariat si practica de specialitate.

  • Voluntariatul in Romania, dupa 20 de ani

In septembrie 2010, Asociatia MaiMulteVerde, cu sprijinul GfK Romania, a realizat un studiu despre evolutia voluntariatului.
Conform rezultatelor, 29% dintre tinerii romanii au desfasurat activitati de voluntariat in diverse domenii in ultimul an (o crestere de peste 50% comparativ cu 2004), in timp ce 40% dintre tinerii care nu au facut voluntariat sunt interesati sa faca acest lucru in viitor.

Odata cu evolutia conceptului de voluntariat, au aparut insa si derapaje sau confuzii de definire si intelegere a conceptului.

  • Voluntariat sau practica profesionala?

Voluntariatul a devenit un trend in ultimii ani. Desi sunt oameni care isi doresc sa isi ajute semenii, de multe ori voluntariatul reprezinta o cale pentru atingerea anumitor obiective personale. In ultima perioada s-a constatat o motivatie pragmatica a tinerilor pentru a desfasura activitati de voluntariat pentru adeverinte care echivaleaza practica de specialitate.

Citeste si: Ultima saptamana de inscrieri la ONGFest 2011


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.