Dezbaterea cu privire la predarea religiei ramane deschisa. Jumatate dintre romani considera ca materia ar trebui sa fie obligatorie. Tu ce ai de spus?

86% dintre cetatenii romani sunt de parere ca materia religie trebuie predata la scoala, in timp ce doar 8% nu sunt de acord, arata datele cercetarii "Religie si comportament religios", realizata de Fundatia Soros Romania.

  • Dogma propriei confesiunipentru elevi

Diferente majore apar si in felul in care romanii percep predarea religiei. Astfel, respondentii pot fi impartiti in trei grupuri: „conservatorii”, care prefera predarea religiei ca materie obligatorie, de catre preoti, iar fiecarui elev sa i se predea dogma propriei confesiuni, „progresistii” care prefera religia ca istoria religiilor, o materie optionala, predata de catre persoane specializate, si „indecisii”, care tind sa raspunda „nu stiu” sau au refuzat sa raspunda.

Procentul persoanelor cu varsta pana in 30 de ani care nu vor religia la scoala este de 16%, in timp ce elevii si studentii insumeaza un procent de 24%.

  • Din ce in ce mai putini romani aproba obligativitatea predarii religiei in scolile publice
Aceleasi date releva ca 50% dintre romani sunt de parere ca religia trebuie sa fie o materie obligatorie, fata de 40% care cred ca ar trebui sa fie optionala. La nivel national, in ultimii cinci ani, ponderea celor care nu sunt de acord cu obligativitatea religiei s-a dublat, de la 22% la 40%.

In acelasi timp, 52% dintre repondenti propun ca elevii ar trebui sa participe doar la cursurile care prezinta religia lor si doar 32% prefera cursurile la care sunt prezentate mai multe religii.

Citeste si: Romanii aproba construirea Catedralei Neamului


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.