Justitia este locul in care un aer proaspat si un suflu nou sint mai asteptate ca oriunde altundeva, acum mai mult ca oricind.

Rigorile integrarii europene si intirzierile uriase inregistrate in reformarea acestui sistem ne obliga sa corectam un pic numele acestei campanii. Generatia Asteptata este, in Justitie, mai mult decit atit: este Generatia Necesara. Va prezentam 16 magistrati in care ne punem cu totii sperantele. Generatia Asteptata din Justitie iese cu greu la lumina. Noi nu facem decit sa incercam sa o ajutam. Va prezentam o lista cu tinerii magistrati de la care asteptam sa minuiasca deopotriva de bine sabia si balanta si care au puterea sa-si puna fara sa triseze naframa pe ochi.

Justitia este un sistem mult mai opac si mai sever ierarhizat decit toate celelalte pe care demersul nostru jurnalistic, "Generatia Asteptata", le-a examinat. Politicienii sint vizibili prin natura lor si a meseriei lor. Oamenii de afaceri sau managerii sint usor de cuantificat prin cifrele pe care companiile pe care le detin sau le conduc le arata in bilanturi. Sportivii umplu stadioane si sali de sport sau urca, pur si simplu, pe un podium, dupa ce s-au intrecut cu altii. Artistii isi vind operele sau stirnesc emotii indelung comentate de critici.

Oamenii de stiinta lasa urme in lucrari de specialitate sau fac cariere de succes in companii mai mult decit onorabile. Cum sa evaluezi insa un magistrat, si inca unul sub 35 de ani, despre care sa poti afirma ca apartine Generatiei Asteptate? Intrebarea s-a nascut din primul moment in care ne-am propus sa includem Justitia in demersul nostru.

Metoda. O solutie ar fi fost sa fi luat la mina toate dosarele pe care le-au judecat sau le-au instrumentat, ca judecator sau ca procuror, toti magistratii sub 35 de ani, si pe care sa le fi supus atentiei unei instante impartiale. Sau, mai rau, sa le fi judecat, discutabil cu ce drept, noi insine. O munca pe care, probabil, nici macar Consiliul Superior al Magistraturii n-ar reusi s-o faca intr-un interval rezonabil de timp, presupunind ca si-ar propune asa ceva.

O alta posibilitate ar fi fost sa incepem din partea cealalta: de la justitiabil. Adica sa fi identificat suficient de multi cetateni simpli care, cercetati sau judecati de magistrati tineri, sa ne poata certifica, prin cazul lor concret, ca au descoperit germenele unei promitatoare generatii de magistrati.

Odata stabilit ca nici una dintre metodele de mai sus nu poate fi aplicabila unui demers, totusi, jurnalistic, am ales sa cerem, cu riscurile de rigoare, referinte de la patru institutii care, prin natura lor, sint in cel mai inalt grad avizate in ceea ce priveste cariera unui magistrat: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justitiei, Institutul National al Magistraturii si Asociatia Magistratilor din Romania. Iar pentru a micsora posibilitatea de a gresi, am impus criterii suplimentare fata de cele generale ale campaniei "Generatia Asteptata".

Criteriile

Primul criteriu a fost, evident, cel al virstei. A stirnit multe controverse, pe undeva justificate, dar nu trebuie uitat ca initiativa noastra exact asta a vrut: sa-i extraga din listele cu oameni onorabili si decenti din tara asta, indiferent de virsta lor si de domeniul in care activeaza, pe cei care au sub 35 de ani, pentru a arata ca exista o generatie proaspata care vine din urma, inca necunoscuta si despre care scepticii nu cred ca exista.

Un alt criteriu a fost, evident, cel al performantei profesionale, asa cum este ea perceputa de catre cei care, aflati la conducerea institutiilor mai sus-mentionate, o cunosc: educatie, limbi straine vorbite, specializari in tara si strainatate etc. In sfirsit, am cerut sa ne fie indicati cu precadere tinerii magistrati care se arata profund dedicati acestei profesii si au aratat un apetit scazut pentru profesii juridice din afara magistraturii, dar mai profitabile, precum avocatura sau notariatul.

Evident, ne-am bucurat de fiecare data cind pe tinerii magistrati propusi de una dintre institutii ii regaseam si printre propunerile celorlalte. A fost una dintre dovezile ca selectia noastra e pe drumul cel bun. Lista pe care v-o prezentam azi nu e nici exhaustiva, nici infailibila. E doar un semn: acela ca acesti tineri exista.

16 tineri duri, drepti si imuni la firul scurt

Dragos Alin Calin, 29 de ani, judecator In Slatina

In liceu a studiat matematica si apoi a ales Facultatea de Drept. In studentie a vrut sa fie avocat si, la final, a ales sa devina magistrat. Astazi este judecator la Judecatoria Slatina si spune ca nu ar mai putea sa paraseasca magistratura. "Mi s-au oferit mai multe slujbe juridice, insa le-am refuzat, fiind convins ca, indiferent de avantajale materiale sau spirituale imediate, nimic nu poate fi mai important decit profesia de magistrat.

O confirma aprecierea solutiilor din dosare, devotamentul colegilor mei si speranta ca pot schimba cutume depasite", spune judecatorul Dragos Calin. A primit aprecierile comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini, care l-a remarcat in timpul unui stagiu de pregatire la Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene din Luxemburg, unde a sustinut si o conferinta despre sistemul juridic romanesc.

Daniela Dima, 34 de ani, judecatoare in Vaslui

A terminat Facultatea de Drept din Bucuresti, primind nota 10 la licenta. Din 2004, este judecator la Tribunalul Vaslui, Sectia penala. A primit o bursa la sesiunea de drepturile omului la Strasbourg si inca una in drept public privat la Universitatea din Paris. Desi dupa facultate s-a apucat de avocatura, dupa sase ani, a realizat ca i-ar placea sa incerce si alta fata a sistemului juridic.

Si-a propus sa devina judecator si acum considera ca a fost o provocare. Experienta din avocatura i-a fost extrem de utila in activitatea de judecata, ajutind-o sa aiba o perspectiva cuprinzatoare asupra modului in care se deruleaza mecanismele judiciare. "Este frumos sa vezi chipurile oamenilor luminindu-se la pronuntarea hotaririi si sa simti ca ai facut intr-adevar dreptate", spune Daniela Dima.

Claudia Viorica Dumitrache, 34 de ani, judecatoare In Sibiu

Si-a dorit sa ajunga magistrat inca din copilarie, nici nu intrase la liceu cind si-a propus acest lucru. "Nu intelegeam pe deplin ce inseamna a fi judecator, dar mi-am spus ca mai mult decit o profesie poate fi un destin", ne spune Claudia Dumitrache. Pentru ea a fi un judecator bun inseamna si a avea legi bune. La licenta a obtinut 10, dupa care s-a specializat in drept economic, obtinind tot nota 10.

A primit titlul de doctor in drept civil cu distinctia "Magna cum laudae". Este judecator in Sibiu de 11 ani si lector universitar la Facultatea de Drept a Universitatii "Lucian Blaga". Pe linga numeroase articole in reviste de specialitate, Claudia Dumitrache a scris si cartea "Dreptul familiei", impreuna cu alti doi colegi.

Robert Kelemen, 33 de ani, procuror In Craiova

Este seful Biroului Teritorial Dolj din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti in 1994. Intre 2002 si 2005 a participat la opt cursuri de perfectionare in domenii precum criminalistica, spalarea banilor, criminalitate organizata, combaterea terorismului si a finantarii acestuia, criminalitate informatica.

Si-a propus sa devina procuror inca din primul an de facultate: "Pur si simplu mi-a placut ideea de ancheta, mi-a placut mereu ca adevarul sa primeze". Ar parasi magistratura numai daca ar simti constringeri in exercitarea meseriei. E fericit ca a convins cinci tineri sa-l urmeze in cariera.

Romeo Lorencz, 31 de ani, judecator in Miercurea-Ciuc

A absolvit cursuri postuniversitare de drept privat si drept public. Apoi s-a inscris la masterat, specializindu-se pe drept penal, dupa care s-a inscris la doctorat, in drept civil. Este vicepresedintele Asociatiei Magistratilor, filiala Harghita, si membru in Consiliul Director si in Comisia de Etica Profesionala, in aceeasi organizatie profesionala.

"Din fericire, spune judecatorul Lorencz, pentru ca nu am avut relatii suficiente, nu am putut intra in avocatura dupa terminarea facultatii". Isi aminteste de o cauza aparent simpla, in care avea de ales intre linistea lui si a face dreptate unui om. "Am ales sa fac dreptate, dupa care viata mea a devenit un calvar, timp de citeva luni".

Cristian Popovici, 31 de ani, procuror la Botosani

Are 31 de ani si e cel mai tinar prim-procuror din tara. Conduce Parchetul de pe linga Tribunalul Botosani. A terminat Facultatea de Drept la Iasi si a absolvit, la Universitatea Bucuresti, un curs postuniversitar de criminalistica. S-a specializat in investigarea traficului de droguri, a infractiunilor informatice si a spalarii de bani, in urma unor cursuri organizate de institutii din SUA, Anglia si Germania.

Imediat dupa absolvire, a incercat sa devina avocat, dar nu a izbutit sa stringa semnaturile necesare de la avocati definitivi. Atunci s-a ambitionat si a cistigat un concurs pentru postul de procuror. Ar iesi din magistratura numai daca sistemul i-ar provoca o mare dezamagire: "Magistratura profesata corespunzator, o perioada de timp mai lunga, iti transforma ireversibil coloana vertebrala, ca si concept, daca o ai ca om".

Beatrice Ramascanu, 27 de ani, agent guvernamental pentru CEDO

Si-a propus sa ajunga magistrat prin anul III de facultate, pe cind participa la tot felul de stagii de pregatire pentru fiecare profesie juridica organizate de Departamentul de Activitati Academice al ELSA Iasi, pe care il conducea la acea data. I s-a propus sa ocupe functia de agent guvernamental pentru CEDO, in momentul in care era judecator la Judecatoria Buftea.

"In acest punct al evolutiei mele personale, imi este extrem de greu sa-mi imaginez o situatie in care eu renunt la activitatea de judecator pentru o alta profesie juridica. Ar putea fi vorba doar de o ipoteza in care nu ar mai exista cadrul legal si practic care sa asigure independenta si inamovibilitatea magistratilor", spune Beatrice Ramascanu.

Alina Trandafir, 32 de ani, judecatoare In Bucuresti

S-a specializat in drept penal, civil, litigii de munca, contencios-administrativ si refugiati. Este judecator la Curtea de Apel Bucuresti. In momentul in care a terminat Facultatea de Drept, si-a dat seama ca vrea sa devina judecator, deoarece a avut convingerea ca aceasta profesie poate oferi cea mai completa perspectiva a cazului. Ca judecator a reusit sa convinga un tinar absolvent de Drept sa devina tot judecator.

"Nu pot uita o cauza avind ca obiect despagubiri acordate unui roman, victima a unui accident de circulatie in strainatate, in care a trebuit sa gasim reguli aplicabile atit in legea romana, cit si in cea straina, pentru ca despagubirile sa poata acoperi costurile unei operatii care ar fi adus unui tinar de 28 de ani posibilitatea de a merge si de a vorbi din nou", declara Alina Trandafir.

Nicolae Dan Chiujdea, 35 de ani, procuror, Bucuresti

Este, la 35 de ani, sef al Parchetului de pe linga Judecatoria Sectorului 1 si, totodata, cel mai tinar dintre cei 14 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) desemnati in acest organism prin votul tuturor magistratilor din tara. De citeva luni, Dan Chiujdea indeplineste si functia de presedinte al Comisiei de disciplina pentru procurori din cadrul CSM, organism care are rolul de a propune sanctionarea disciplinara a procurorilor care nu respecta legea.

Nicolae-Horatius Dumbrava, 34 de ani, judecator in Tirgu-Mures

Este licentiat in filosofie, 1995, si drept, 1996, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, fiind specializat pe infractiuni de coruptie, dar si pe cauze de contencios administrativ si fiscal. Actualmente este judecator la Curtea de Apel Tg.-Mures, sectia Comerciala si de Contencios Administrativ. Este constient de limitele sistemului: "Chiar daca se clameaza independenta judecatorului, la nivel conceptual, el nu este deloc liber in Romania - se mai sperie de sefi, de presa, de CSM.

Justitia si dreptatea tot oamenii o fac, asa, partial perfecti cum sint ei". Este unul dintre fondatorii Societatii pentru Justitie SOJUST, asociatia tinerilor magistrati care a indraznit sa-i infrunte pe sefii Curtii Supreme cind acestia, pentru a-si pastra privilegiile, au atacat la Curtea Constitutionala legile de reformare a Justitiei.

Lucian Iusan, 35 de ani, judecator in Timisoara

E presedinte al Tribunalului Timis si fost presedinte al Judecatoriei Timisoara. A absolvit Facultatea de Mecanica la Politehnica Timisoara, Dreptul la Universitatea de Vest. Specializari - Institutul Superior al Magistraturii, Administrarea Instantelor - Washington. A ales sa intre in magistratura dupa terminarea Facultatii de Drept, in 1997.

Nu va parasi magistratura decit in momentul in care constata ca nu isi mai poate face meseria, dar crede ca a trecut perioada in care se puteau face presiuni asupra judecatorilor. Se vede ca un magistrat de cariera si spune ca, poate, dupa 20 de ani se va retrage in avocatura, dar numai pentru cazuri deosebite.

Lavinia Lefterache, 33 de ani, judecatoare in Bucuresti

Este judecatoare din 1994, iar acum patru ani a obtinut media 10 la examenul de promovare in functie la Curtea de Apel Bucuresti, unde a fost desemnata sa judece cazuri de coruptie si cauze cu minori. La ora actuala, este director adjunct al Institutului National de Magistratura (INM). O prelegere despre independenta magistratului, pe care a ascultat-o in studentie, a convins-o sa aleaga aceasta profesie, pe care ar parasi-o doar daca nu ar mai avea garantia ca este un judecator independent.

"Ma pot gindi la doua momente in care m-am simtit mindra ca sint judecatoare. O data, dupa ce am dispus retrocedarea unei case nationalizate, proprietara - o doamna in virsta - a venit la mine si, inainte sa-mi dau seama ce urma sa se intimple, mi-a apucat mina si mi-a sarutat-o. Alta data, am achitat citiva jurnalisti acuzati de calomnie. Reclamantul nu a fost multumit si s-a plins la CEDO, pe motiv ca nu ar fi avut parte de un proces echitabil. Curtea Europeana a constatat insa ca hotarirea mea a fost corecta si a respectat principiul libertatii de exprimare."

Adrian Neacsu, 32 de ani, judecator in Focsani

Este judecator la Sectia penala a Tribunalului Vrancea si formator la Scoala Nationala de Grefieri, prim-vicepresedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania si membru fondator al Asociatiei Societatea pentru Justitie. In 1997, a terminat Facultatea de Drept din Bucuresti. A publicat numeroase articole de specialitate in revista "Dreptul". Si-a dorit inca din liceu sa devina judecator si ar renunta la profesie doar daca "s-ar reveni la justitia aservita statului totalitar".

Dupa ce a terminat facultatea, a incercat sa se angajeze in mai multe locuri, fara succes insa, chiar daca la toate concursurile luase nota maxima. A fost de multe ori mindru ca a ales calea magistraturii. "Recent, am fost oprit pe strada de catre o persoana care fusese arestata preventiv mai mult de un an si pe care o achitasem. Mi-a multumit pentru solutia corecta si a renuntat la plingerea inaintata la CEDO".

Gheorghe Popovici, 33 de ani, procuror in Tulcea

Cu o vechime de zece ani in magistratura, este unul dintre cei mai buni specialisti in criminalistica. Inca din copilarie, s-a gindit sa fie procuror, avindu-l model pe tatal sau, care a fost, la rindu-i, magistrat de cariera. Ar renunta la aceasta profesie numai in cazuri extreme, daca s-ar confrunta cu "acte grosolane de coruptie" in mediul in care lucreaza sau daca ar constata intr-o zi ca ceea ce intelege el prin "a fi magistrat" nu mai are valoare in ochii celorlalti.

Considera ca cea mai mare provocare cu care s-a confruntat pina acum a fost cazul politistului de frontiera Robert Bulgaru, din Sulina, care, in vara anului trecut, a deschis focul asupra colegilor sai, a ucis doua persoane si a ranit alte patru. "A fost o provocare si prin contactele dificile cu oamenii implicati si, de ce sa n-o spun, cu presa, evenimentul avind un mare impact mediatic". In urma anchetei desfasurate de procurorul Popovici, instanta de judecata l-a condamnat pe Robert Bulgaru la inchisoare pe viata, sentinta nefiind inca definitiva.

Claudia Rosu, 32 de ani, procuror in Bucuresti

Lucreaza ca procuror de opt ani si a ales sa se specializeze intr-un domeniu dificil al criminalitatii, cel al luptei impotriva coruptiei. Este apreciata ca fiind unul dintre cei mai buni procurori ai Departamentului National Anticoruptie. A ales aceasta profesie pentru ca este o adepta a gindirii logice, ii place sa descopere lucruri ascunse, mergind din aproape in aproape, dar si pentru ca a dorit ca, prin ceea ce face, sa ajute oamenii.

"Daca nu as fi fost magistrat, probabil ca as fi practicat medicina", marturiseste Claudia Rosu. Considera ca a fi procuror este, in primul rind, o responsabilitate dificila, dar are convingerea ca, in final, satisfactiile vor fi pe masura. A trimis in judecata un fost presedinte de tribunal care ceruse 10.000 de euro unui justitiabil, promitindu-i ca ii va rezolva problemele, intervenind pe linga fostii sai colegi de la instanta.

Georgiana Tudor, 25 de ani, judecatoare in Bucuresti

A fost admisa din prima incercare la Institutul National al Magistraturii, pe care l-a absolvit anul trecut ca sefa de promotie. A lucrat ca procuror pina in aprilie anul acesta, cind a devenit judecatoare la Judecatoria Sectorului 1 din Bucuresti. A urmat anul acesta un stagiu de pregatire de citeva luni la Curtea de Justitie a Comunitatii Europene de la Luxemburg, unde a atras atentia comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini.

Acesta a laudat public profesionalismul sau in timpul vizitei in Romania, de acum citeva saptamini. Nu crede ca va parasi vreodata profesia de magistrat si spera ca, poate, peste mai multi ani, cind va acumula mai multa experienta, i se va oferi ocazia sa fie magistrat in structurile judiciare ale Uniunii Europene. "Am intilnit situatii in care inculpatii erau oameni tineri, unii fosti studenti eminenti, cu un comportament ireprosabil pina in acel moment. Respectind legea, am cautat sa dau acea sentinta care sa nu le marcheze cariera si viata".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.