Seful sectiei Obstetrica-Ginecologie 2 din cadrul Maternitatii Oradea este anchetat de Colegiul Medicilor din Romania (CMR) dupa ce ar fi facut operatii laparoscopice in lipsa competentei si studiilor clinice. Afla pentru cine erau facute studiile clinice.

Studiile clinice pentru testarea unor medicamente care au fost realizate de medicul Doru Craiut la Maternitatea din Oradea si care fac obiectul unei anchete a Colegiului Medicilor au fost comandate de companiile Icon si Ono Pharmaceutical.

Potrivit managerului Spitalului Judetean din Oradea, Gavril Grebenisan, studiile clinice desfasurate de medicul Doru Craiut la Maternitate au fost comandate de companiile Icon si Ono Pharmaceutical, relateaza MEDIAFAX.

Icon, cu sediul central in Dublin (Irlanda), si Ono Pharmaceuticals, din Japonia, sunt companii care deruleaza studii clinice pentru medicamentele noi ale producatorilor farmaceutici, respectiv planifica, recruteaza centrele medicale si medicii si coordoneaza testarile.

Sesizarea impotriva medicului arata ca acesta a incalcat articole din Codul profesiei, potrivit carora un medic "poate executa o activitate medicala doar daca are pregatire si practica suficiente pentru aceasta".

  • Pacientii, pe post de cobai

Doctorul Craiut a efectuat insa operatii cu un laparoscop fara sa detina certificat de competente in chirurgia laparoscopica. Astfel, o parte dintre pacientele pe care le-a operat laparoscopic au fost suspuse altor interventii chirurgicale ulterior, prin metoda clasica.

Mai mult, Doru Craiut a efectuat studii clinice pentru testarea pe paciente a unor medicamente inca nelansate pe piata, fara a putea dovedi ca femeile au fost in prealabil informate asupra riscurilor .

Doru Craiut nu a putut fi contactat, deoarece, de la sesizarea conducerii spitalului, se afla in prelungite concedii medicale, de odihna sau fara plata. Surse medicale au declarat ca acesta ar fi plecat in SUA.

Doru Craiut a fost director general al Spitalului de Obstetrica si Ginecologie in perioada 2001-2002, fiind demis de catre ministrul Sanatatii de la acea vreme, Daniela Bartos, dupa o ancheta in care s-a dovedit responsabilitatea sa in decesul a peste 20 de nou-nascuti la Maternitatea oradeana. Ulterior, acesta a devenit seful sectiei Obstetrica-Ginecologie 2 din cadrul maternitatii.

Citeste si:
Ce trebuie să știi despre infecția cu Salmonella
Ce trebuie să știi despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.