Peste 20 de straini au cerut sa-si stabileasca domiciliul in tara pentru a putea declansa procedurile de adoptie a unor copii romani. Majoritatea solicitantilor sunt americani.

Mai mult de 20 de straini au cerut autoritatilor romane sa-si stabileasca domiciliul in Romania pentru a declansa procedurile de adoptie a unor copii romani, in conditiile in care legislatia actuala permite adoptia internationala doar in cazul rudelor de gradul doi. Secretarul de stat Theodora Bertzi, seful Oficiului roman pentru Adoptii (ORA), a declarat agentiei Mediafax ca, in cele mai multe cazuri, este vorba despre cetateni americani - 11.

Lor li se adauga trei olandezi, doi germani, doi canadieni si cate un cetatean din Marea Britanie, Italia, Noua Zeelanda, Elvetia si Africa de Sud. Potrivit Theodorei Bertzi, in toate cazurile este vorba despre familii carora copiii le-au fost incredintati de mai multi ani (cea mai mica durata fiind de trei ani), fiind stabilite puternice legaturi afective intre minori si acesti straini, care i-au crescut si educat. Noua legislatie nu permitea acestor straini sa adopte copiii, intrucat nu aveau domiciliul in Romania si nici nu-si puteau constitui dosarele de atestare ca familie adoptatoare, a spus secretarul de stat.

"Daca adoptatorii au domiciliul in tara, intra sub incidenta prevederilor legale care reglementeaza adoptia nationala. Aceasta era singura varianta de a deveni si in acte parinti ai copiilor, mai ales ca familiile respective locuiau de mult in Romania", a adaugat Bertzi. O data ce potentialii adoptatori primesc domiciliul in Romania, incepe efectiv procedura de adoptie, care presupune mai multe etape.

Decizia finala privind oportunitatea adoptiei este luata insa de instanta, a mai spus Bertzi. Potrivit Legii 482/2004, strainii isi pot stabili domiciliul in Romania daca indeplinesc cumulativ anumite conditii: o sedere temporara continua si legala in ultimii cinci ani anteriori depunerii cererii; fac dovada ca detin mijloace de a se intretine si a asigurarii sociale de sanatate; dovedesc ca detin legal spatiu de locuit corespunzator pentru ei si familia lor; vorbesc limba romana la un nivel satisfacator; nu prezinta pericol pentru ordinea publica si siguranta nationala.

Cererile de stabilire a domiciliului se solutioneaza in termen de maximum sase luni de la data depunerii, dar, in anumite situatii, acest termen poate fi prelungit cu trei luni. Strainul titular al unui drept de sedere permanenta beneficiaza de tratament egal cu cetatenii romani in mai multe privinte, inclusiv in ce priveste regimul adoptiilor.

Potrivit sefului ORA, patru dintre straini au obtinut deja domiciliul in Romania, printre acestia numarandu-se si neo-zeelandeza Alana Cleland, care a ingrijit timp de patru ani un baietel pe care l-a primit in ingrijire acum cativa ani, cand lucra ca voluntar la un centru de ocrotire din Timisoara. Cazul a fost intens mediatizat in Romania si in Noua Zeelanda, la inceputul acestui an.

Legea 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei (in vigoare de la 1 ianuarie 2005) a permis reluarea adoptiilor internationale din Romania dupa cativa ani de intrerupere. Legea a introdus insa restrictii in privinta copiilor adoptabili si a factorilor care se pot implica in acest proces: adoptia nationala are prioritate absoluta; minorii romani pot fi adoptati in strainatate numai de rude de gradul doi, iar copiii cu varste mai mici de doi ani nu pot face obiectul unei adoptii internationale. Autoritatile romane au primit deja doua solicitari din strainatate, de la persoane considerate eligibile potrivit noii legi, cu privire la deschiderea procedurii de adoptie internationala in cazul a trei copii.

1000 de adoptii in 2005

Aproximativ o mie de cazuri de adoptie au fost finalizate anul acesta, din care 912 conform legislatiei vechi, iar 292 de dosare sunt in curs de desfasurare dupa procedura intrata in vigoare la 1 ianuarie 2005, potrivit statisticilor Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA). Totodata, 690 de familii isi doresc un copil si au solicitat sa le fie incredintat un minor in vederea adoptiei, in timp ce 827 au primit un certificat de atestare ca familie adoptatoare.

Cele mai multe familii (40%) cer un copil care sa aiba intre unu si doi ani, un copil de peste trei ani fiind dorit de 34% dintre posibilii adoptatori. Totodata, 13% dintre familii vor un copil sa aiba pana intr-un an si o pondere la fel de mare dintre familii vor copii intre doi si trei ani.

Cele mai multe adoptii au fost realizate in Ialomita, Dambovita, Olt, Dolj, Bucuresti si Ilfov, Bihor, Giurgiu, Iasi si Suceava. Toate aceste informatii sunt incluse in Registrul National al Adoptiilor, a carui infiintare este prevazuta de Legea 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei si care este in curs de constituire.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.