Turismul rural si ecologic s-a dezvoltat in unele locuri atat de mult, incat a capatat caracteristicile turismului industrial. Multe dintre primele gospodarii taranesti transformate in pensiuni au ajuns astazi minihoteluri, pierzandu-si farmecul initial. Ca urmare, turistii care cauta linistea unei locuinte traditionale si produsele gastronomiei locale trebuie sa fie foarte atenti atunci cand isi stabilesc destinatia.

Pentru romanii care au descoperit frumusetea unei vacante la tara preturile si tarifele practicate de proprietarii de pensiuni nu au fost niciodata un criteriu esential in alegerea destinatiei. Dimpotriva, important cu adevarat este specificul local si modul in care gazdele se pricep sa il puna in valoare. In Romania sunt cateva zone care, invadate de turisti, si-au pierdut, pana la urma, identitatea.

Exemplul principal este constituit de regiunea turistica Bran-Moeciu, unde spatiile de cazare traditionale, in casa gospodarului, au fost mutate in constructii noi, din materiale moderne, inghesuite in aceeasi curte cu casa proprietarului. Bucuria unei gradini, a unei livezi sau a unei bolti de vita-de-vie le-a fost rapita oaspetilor, iar bucataria traditionala a fost inlocuita cu produsele semipreparate, cumparate de la hipermarket. Nu este cazul tuturor pensiunilor, dar al majoritatii...

Pensiunile de pe mult prea aglomerata Vale a Prahovei sunt in aceeasi situatie. Cele de pe litoral (2 Mai, Vama Veche) asisderea. Mai dureros este ca pana si in mirificul Maramures lucrurile o apuca pe acelasi drum, datorita invaziei turistice de Sarbatori: Craciun, Revelion, Paste. Turistul care abia asteapta sa fie uluit de traditiile locale (dansuri, muzica, obiceiuri, costume populare, colinde, mancaruri) primeste doar un pat si o perna, un paharel sau mai multe de horinca, si ...atat! Slana cu ceapa este inlocuita de "bacon" cu mustar, ciolatul cu fasole este detronat de "mai elegantele" crochete de peste decongelat, iar ciorba taraneasca are un suspect gust de concentrat "la plic". Maramures adevarat mai gasesti daca ai vreun prieten care sa te gazduiasca in gospodaria lui, sau daca ai norocul sa fii invitat la vreo nunta locala...

Iata cum a rasarit sansa unor sate sau regiuni uitate de lume, unele greu de gasit pana si pe harta. Am fost de-a dreptul naucit de frumusetea unei comune izolate intre dealurile si muntii judetului Brasov: Poiana Marului. Relativ aproape, dar, daca nu stii drumul, nu ajungi. Traseul este simplu: Brasov - Rasnov - Zarnesti - Poiana Marului. Un sat mare si frumos precum ii este numele, in care timpul a trecut mai greu si mai cu mila. Traditiile locale sunt inca vii, gastronomia n-a apucat sa fie contaminata cu "sindromul cuptorului cu microunde", iar oamenii (majoritatea distrusi initial de masivele restructurari de la uzina de armament de la Zarnesti, de care erau dependenti) s-au intors in cel mai natural mod cu putinta la viata rurala si la traiul pe care il mai cunosteau doar batranii. Anul acesta au fost deschise cinci pensiuni, cu capacitati cuprinse intre 4 si 10 locuri, si tarife in jurul valorii incredibile de 8 euro camera!

O alta zona turistica inca nedescoperita suficient (din fericire) poate fi gasita pe harta in estul Vaii Prahovei: este vorba despre vaile Teleajenului si Doftanei. Intre Ploiesti (punct de plecare) si Slanic Prahova, Campina, Cheia, intersectandu-se adeseori cu Drumul Vinului, exista un traseu turistic atat de putin batut, incat abia de curand au fost inaugurate, cu timiditate, cateva pensiuni in satele cele mai izolate. Oferta lor este cu atat mai bogata, data fiind intrarea recenta "in piata". De exemplu, programul propus pentru Craciun include participarea la taierea porcului (cu pomana si tuica fiarta aferente), plimbari cu sania trasa de cai, primirea colindatorilor dar si mersul la colindat... Meniul traditional se bazeaza exclusiv pe produse proaspete si afumate din porc si oaie, branzeturi fabricate dupa retete vechi locale, paine si cozonac coapte in casa, tuica si vin de productie proprie.

Alte zone agroturistice cu traditie si-au pastrat in timp autenticitatea mai ales datorita departarii de "nocivul" Bucuresti. Este cazul Bucovinei, al Marginimii Sibiului si, mai ales, al Vaii Arisului din Apuseni. In aceste locuri proprietarii de pensiuni n-au cautat sa faca averi din exploatarea turistilor, ci doar sa-si asigure traiul decent. Acest lucru, coroborat cu prezenta precumpanitoare a turistilor straini (consumatori stricti de autenticitate) a facut ca specificul local sa ramana nealterat si regiunea sa-si pastreze atractivitatea. Destinatii interesante devin si partile de nord ale Argesului, Dambovitei si Vrancei, precum si regiunile dunarene ale Olteniei si Banatului.

Tarifele practicate in pensiunile din Romania sunt situate de obicei intre 6 si 20 de euro de persoana, in functie de confort, amplasament si sezon. Masa (in regim de demipensiune) costa in jur de 10 euro pe zi. Ca o concluzie (care contravine regulilor concurentiale) primesti servicii mai bune, specificitate locala si tarife mai mici cu cat zona este mai putin dezvoltata agroturistic...

Cum iti aranjezi vacanta perfecta la tara

1. Nu te baza intotdeauna pe sfaturile prietenilor. Sunt subiective, iar gusturile difera.

2. Ia-ti inima in dinti si incearca aventura! Gaseste destinatii noi!

3. Uita-te pe harta! Alege o regiune si da o cautare pe Internet. Noi orizonturi ti se vor deschide...

4. Daca nu esti confortabil cu net-ul, adreseaza-te unei agentii de turism.

5. Pune intrebari: in ce conditii se face cazarea (cere imagini!), in ce consta meniul, cum se ajunge in locatie, ce poti vizita in zona, ce optiuni suplimentare ai.

6. Fa-ti rezervarea din timp, eventual cu plata unui aconto. Porneste la drum. Imprieteneste-te cu gazdele si incearca sa te integrezi in viata gospodariei.

7. Fii pretentios in privinta traditiilor locale. Refuza somon fum?-ul si cere pastrav afumat in cetina de brad! (e un simplu exemplu...)

8. La plecare, spune gazdelor ce ti-a placut si ce ti-a displacut, pentru ca viitorii oaspeti sa aiba parte de servicii si mai bune!..


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.