Circa 4.500 de romani sunt inregistrati cu resedinta sau domiciliul in Siria, tara in care violentele au escaladat in ultima perioada, insa, in pofida acestui fapt si a recomandarilor MAE roman, niciunul dintre acestia nu a cerut pana in prezent autoritatilor romane sprijin pentru a parasi tara.

MAE a comunicat, vineri, la solicitarea MEDIAFAX, ca intrucat legislatia romana avand ca obiect libera circulatie a cetatenilor nu instituie nicio obligativitate de inregistrare la misiunile diplomatice si oficiile consulare a celor care calatoresc sau se stabilesc in strainatate, nu exista nicio situatie centralizata exacta cu privire la numarul cetatenilor romani aflati in Siria.

Totusi, a precizat MAE, in ultimele evidente ale Directiei de Pasapoarte a Ministerului de Interne sirian figurau un 4.452 de cetateni romani care au solicitat stabilirea resedintei sau domiciliului in aceasta tara.

"Pana in acest moment, Ambasada Romaniei la Damasc nu a primit solicitari de evacuare expresa / repatriere a cetatenilor romani din Siria", precizeaza MAE, adaugand ca misiunea diplomatica de la Damasc mentine o legatura constanta cu membrii comunitatii romane, care si-au anuntat prezenta pe teritoriul sirian.

Totodata, MAE reaminteste ca le recomanda cetatenilor romani sa evite calatoriile in Siria, iar celor care se afla deja pe teritoriul acestei tari sa paraseasca zona folosind cursele aeriene comerciale, inca disponibile, transmite MEDIAFAX.

Regimul sirian incearca de mai multe saptamani sa reia controlul asupra orasului rebel Hama, situat la 210 kilometri nord de Damasc, unde au avut loc mai multe manifestatii de amploare impotriva puterii, la care au participat pana la 500.000 de persoane.

Hama a devenit un simbol al luptei impotriva regimului de la Damasc inca din 1982, cand o revolta a Fratilor Musulmani impotriva regimului condus atunci de presedintele Hafez al-Assad a fost reprimata violent, iar mai mult de 20.000 de persoane au fost ucise in confruntari.

Potrivit unui bilant realizat de Observatorul sirian pentru drepturile omului, de la declansarea miscarii de contestare, la 15 martie, violentele s-au soldat cu peste 1.900 de morti, dintre care mai mult de 1.500 sunt civili.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat, autoritatile siriene pentru atacarea civililor si incalcarea drepturilor omului, in repetate randuri. Reactia Consiliului de Securitate vine dupa mai bine de trei luni de revolte si violente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.