Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii cere Academiei Romane schimbarea felului in care este definit cuvantul "tigan" in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane.

CNCD recomanda Academiei Romane si Institutului de Lingvistica "Iorgu Iordan" sa puna in dreptul celei de-a treia definitii a cuvantului "tigan" - "epitet dat unei persoane cu apucaturi rele", precizarea ca acest sens este unul peiorativ.

Devine extrem de relevant si recomandabil ca sensul peiorativ al unor termeni care definesc minoritati nationale sau etnice, cum este termenul 'tigan', sa fie relevat cu acuratete si in mod expres, intrucat neprecizarea unor asemenea sensuri asociate s-ar putea rasfrange, in ultima instanta, in anumite conditii, asupra membrilor acestor comunitati de persoane", explica CNCD intr-un comunicat de presa.

Potrivit petitionarilor, CNCD considera termenul de "tigan" ca fiind jignitor si cu un potential caracter discriminatoriu, scrie Romania Libera.

Eugen Simion, presedintele Sectiei de filologie si literatura a Academiei: "Chiar daca scoatem 'tigan' din dictionar nu o sa iasa din vocabular"

Romii pot rasufla usurati - fara "tigani" in Romania


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.