Constructia acestora a avut mari ecouri in epoca, mai ales din cauza costurilor care au fost uriase. Cu toate acestea, inca de la inaugurare, din punct de vedere militar potentialul defensiv a fost nul, iar astazi, cu toate ca pot atrage mii de turisti, forturile sunt lasate de izbeliste de autoritati.

Forturile din jurul Capitalei trebuiau sa transforme orasul lui Bucur in “Cetatea Bucurestiului”. Un plan ambitios al unui rege neamt, care s-a trezit conducand dintr-o Capitala fara aparare, aflata in mijlocul unui camp deschis, la o aruncatura de bat de Imperiul Otoman.

Solutia a fost simpla, insa doar pe hartie. Planul celor 18 fortificatii, plus alte 18 subunitati de artilerie intre acestea, s-a dovedit a fi inca de la bun inceput subred. In primul rand din cauza costurilor enorme, pentru o tara precum Romania.

"Unele calcule arata o cifra de peste 100 de milioane lei, adica de trei ori bugetul anual alocat armatei romane la vremea respectiva. Tradus… in jur de 620 milioane de euro in zilele noastre. Din punct de vedere strategic, banii s-au dus pe apa sambetei.

Cu putin timp inainte de finalizarea lucrarilor, tehnica militara a facut un pas urias in materie de artilerie, iar noile tipuri de obuze (obuze-torpila sau obuze-mina), care au si intrat imediat in dotarea mai multor armate europene, puteau spulbera orice fortificatie din caramida, asa cum se costruise peste tot in lume pana atunci.

S-a incercat la un moment dat imbracarea forturilor in camasi de beton, insa contextul socio-politic a facut ca acest „plan B” sa ramana la stadiu de idee mai ales ca, la un moment dat, forturile au devenit o problema nu numai din punct de vedere militar. “Finantarea lucrarilor de fortificatii s-a transformat la un moment dat intr-o problema majora a bugetului Romaniei”, explica pentru B365.ro, profesorul Ioan Scafes de la Muzeul Militar National.

Citeste mai multe despre fortificatiile din Bucuresti pe B365.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.