Aproximativ 3.000 de romani din toata tara lucreaza in prezent ca mediatori, una dintre cele mai noi profesii aparute pe piata muncii. Vezi in ce consta noua meserie.

  • Medierea te ajuta sa castigi bani si timp

Mediatorul are rolul de a-i ajuta pe cei aflati in conflicte sa-si rezolve problemele pe cale amiabila, fara sa fie nevoiti sa apeleze la justitie. De exemplu, firmele care vor sa inceteze contractele comerciale cu partenerii de afaceri isi pot rezolva problemele intr-un timp mai scurt si cu costuri mai reduse prin mediere, spun specialistii, potrivit Ziarul Financiar.

Desi este o profesie reglementata in 2006, primele proceduri de mediere in Romania dateaza inca din 1999, aceasta activitate fiind practicata la acea vreme in special de catre ONG-uri. Procesul de mediere a fost preluat dupa modelul nord-american, care are o traditie de peste 40 de ani in acest domeniu, Romania fiind unul dintre statele europene care are una din cele mai avansate legislatii in domeniu.

"In general, cand apeleaza la mediator, reprezentantii partilor sunt suparati unul pe altul si fie au depasit faza in care puteau sa negocieze direct, fie nu au vrut sa faca acest lucru. Ei evalueaza si posibilitatea unei actiuni in instanta, insa daca vor sa rezolve repede problema - cum se intampla mai ales in cazurile de conflict in relatiile comerciale - apeleaza la mediere, fiind motivati de timp si de costuri",spune Ioana Adina Marin in varsta de 35 de ani, mediator din anul 2000.

In instanta, temenul mediu de solutionare a conflictelor din domeniul relatiilor comerciale este de trei ani, perioada in care se introduce actiunea de judecata, se administreaza probele, iar daca una din parti nu este multumita de rezultatul dat de judecator, merge mai departe. Intr-o mediere, un astfel de caz poate fi solutionat si in doua sedinte de mediere, adica in maximum o luna de zile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.