Autoritatile romane vor sti pana vineri care sunt conditiile impuse de FMI privind preturile gazelor indigene. Deocamdata, discutiile sunt "blande", dar tonul s-ar putea schimba in urmatoarele zile. Surse apropiate negocierilor spun ca oricare ar fi rezultatul discutiilor cu FMI, pretul gazelor romanesti se va majora cu cel putin 35 la suta, incepand cu 1 ianuarie 2006.

O crestere justificata, de cel mult 20 de dolari

Indiferent de pozitia FMI, pretul gazelor romanesti va creste de la 110 $/1000 mc, cat este acum, la 180 $/1000 mc pana in decembrie 2006. Exista insa si varianta pesimista, impusa de FMI, in care pretul gazelor indigene s-ar putea dubla in 2006, ajungand la 220 $/1000 mc. Autoritatile romane stau cu sufletul la gura, asteptand verdictul. Acesta ar putea sa vina pana vineri. In mod normal, pretul gazelor ar putea sa creasca cu 20 $/1000 mc anul viitor.

"Aceasta crestere va avea loc indiferent de negocierile cu FMI. Majorarea va fi fireasca si se va datora boomului pretului titeiului din august 2005. La gaze, o explozie de pret al petrolului se resimte dupa 9 luni. Conform metodologiei de calcul, o crestere a pretului gazelor va avea loc in primul trimestru 2006", ne-au declarat surse guvernamentale. Scumpirile insa vor avea loc inca de la 1 ianuarie, "cand pretul gazelor naturale va fi un soc pentru consumatorii romani", ne-au declarat aceleasi surse. Romanii platesc gazele nu cu 110 dolari, cat este pretul intern, si nici cu 252 dolari, cat este pretul gazelor rusesti, ci cu 270 $/1000 mc.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.